Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jul 2021 08:47 

Aardappeloogst 2021 hangt meer af van opbrengst/ha dan van areaal


Het totale aardappelareaal in de NEPG-zone (EU-4) is met 4,7% gedaald 522.300 ha tot 497.700 ha (-24.600 ha). In België en Nederland, waar de areaaltoename de laatste jaren het hoogste was, ligt het areaal dit seizoen lager dan het 5-jaarsgemiddelde. Dit is een historische gebeurtenis, omdat het areaal de laatste 2 decennia jaarlijks meestal een stijging liet zien. Toch zal de totale oogst 2021 veel meer afhangen van de opbrengst per hectare dan van het areaal.

Bestanden beschikbaar voor download:
Tabel (223 Kb)

Belgapomnotering
De tweede helft van seizoen 2020-2021 wordt gekenmerkt door sommige handelaren die tegen hogere prijzen kochten dan de Belgapom-notering. In sommige landen, voornamelijk Frankrijk en België, merken telers op dat verschillende handelaren de afgelopen 3 of 4 maanden tegen hogere prijzen kochten dan de Belgapom Vrijdag notering om vervolgens verwerkers te leveren die niet op de markt waren.

Nog veel onduidelijk
Zowel voor de vroege als de hoofdoogst is er nog veel onduidelijk. Wat betreft de vroege oogst kan de hevige regenval van de laatste weken een snelle opbouw van droge stof in de knollen remmen. Dit kan leiden tot vertragingen bij de levering van contracten. En geeft wat lucht aan de laatste oude aardappelen van oogst 2020.
In alle landen hebben aardappelplanten veel bladeren ontwikkeld, maar knollen zijn veel kleiner dan gemiddeld. ‘Veel loof, geen knollen’ is een opmerking die vaak wordt gehoord. Bij de rassen voor de hoofdoogst lijkt de knolzetting wat hoger dan de afgelopen 3 of 4 jaar het geval was. Een hoog aantal knollen is meestal een belofte van een potentiële goede oogst, maar natuurlijk heb je in augustus en september genoeg water en voedingstoffen nodig om alle knollen te laten groeien. Mochten we een hittegolf en/of droogte krijgen, dan kunnen rassen voor de hoofdoogst veel sneller aangetast worden dan de afgelopen jaren het geval was, omdat planten niet veel wortels maakten en het loof sneller over zijn hoogtepunt kan zijn.
Hoewelde Covid-19-situatie zich min of meer gunstig ontwikkelt, kan dit nog steeds leiden tot verschillende soorten beperkingen en zo de vraag naar diepvries- en andere aardappelproducten vertragen.

Hogere productiekosten en nieuwe uitdagingen
De productiekosten voor het seizoen 2021-2022 lopen al op: hogere kosten voor phytophtora (en andere) bespuitingen, hogere energieprijzen (diesel en elektriciteit), hogere prijzen voor meststoffen. Om nog maar te zwijgen van alle prijzen die met bouwen te maken hebben: isolatiemateriaal, beton, staal en hout zijn ook dramatisch duurder geworden.
Telers zijn zich ook terdege bewust van nieuwe uitdagingen: er zijn duurzamere en meer robuuste rassen nodig, of het nu gaat om meer bacteriebestendigheid of hogere droogte- en hittetoleranties. Daarnaast zijn rassen nodig die minder meststoffen nodig hebben en meer N-efficiënt zijn!

 



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer