Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 aug 2021 08:57 

Aardappelmelk


Wie zweert bij een veganistische levensstijl, drinkt misschien soja- of havermoutmelk bij het ontbijt en het vieruurtje. Nu is er meer keuze in dat departement: aardappelmelk, niet meer of minder dan het melkachtige vocht van een klassieke aardappel, zou weleens een grote hit kunnen worden.

Het is wit, lijkt op gewone melk, maar komt van aardappelen en het Zweedse bedrijf Veg of Lund heeft er zich in gespecialiseerd. Het maakt aardappelmelk op basis van een wetenschappelijke formule, bedacht door professor Eva Tornberg van de Lund-universiteit, en biedt het drankje in drie varianten aan onder de naamDug.

Wat het bedrijf precies doet om de ‘melk’ uit aardappelen te winnen is een goedbewaard handelsgeheim, maar in een deel van het proces komt het erop aan om de melk te verwarmen en vervolgens machinaal te mengen met koolzaadolie. Het eindproduct verschilt van koemelk in die zin dat het geen dierlijke ingrediënten bevat, vrij is van veelvoorkomende allergenen zoals lactose, gluten en noten. Het bevat ook weinig suiker en verzadigde vetten en is verrijkt met calcium, vitamine D en foliumzuur.

Maar hoe smaakt dat dan? Volgens de makers hoef je niet te vrezen voor een aards smaakje omdat aardappelen eigenlijk naar niets smaken. Daardoor kun je de melk volgens hen overal voor gebruiken. Om in een glas te schenken en ineens op te drinken, in gerechten en zelfs als schuimkraagje op je cappuccino.

Volgens de producenten is de nieuwe drank een pak duurzamer dan klassieke melk en zelfs dan andere plantaardige melkalternatieven. De aardappelteelt produceert aanzienlijk minder CO2 dan de melkveehouderij. Aardappelen palmen bovendien minder dan de helft van het land in dat nodig is om dezelfde hoeveelheid haver te kweken. Amandelmelk scoort dan weer minder qua duurzaamheid omdat de teelt enorme hoeveelheden water vereist. Dat is ongeveer 73 liter voor één glas tegenover 31 liter voor een glas aardappelmelk. Sommige plekken waar sojateelt plaatsvindt, hebben dan weer een slechte reputatie als het gaat om illegale ontbossing, wat bij aardappelen niet het geval is.

 


  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer