|
Slecht boerenjaar!
De natte zomer en de regenachtige lente hebben een impact gehad op de kwaliteit van de oogsten, zowel op de peren, het meest geteelde fruit in België, als op graansoorten en aardappelen.
|
Voor de Belgische peren, waarvan 90 procent in Vlaanderen en tien procent in Wallonië geteeld wordt, zal de oogst naar verwachting een kwart kleiner zijn. “De verklaring ligt in de vorst op sommige plaatsen aan het begin van het seizoen, maar ook in de slechte weersomstandigheden, die een goede bestuiving van de bloemen in de weg stonden”, zegt Olivier Warnier van het Centre Fruitier Wallon. Ook een donkere en koude periode aan het eind de maand mei heeft een rol gespeeld, aldus Warnier. “De komende oogst zal waarschijnlijk de kleinste sinds tien, vijftien jaar zijn”, waarschuwt Warnier.
De appelproductie zou normaal moeten zijn, maar de regenachtige zomer heeft de aanwezigheid van schurft op het fruit bevorderd. Voor kersen, waarvan in België 1.000 hectare is aangeplant, was de oogst middelmatig: veel vruchten barstten door de regen op het moment van de pluk. “Voor krieken was het een ramp. Voor zoete kersen lopen de verliezen uiteen van 50 tot 100 procent voor de kersen die niet tegen de regen waren beschermd en van tien tot 30, 40 procent voor degenen die genoten van een beschermingssysteem”, vervolgt Warnier.
Wat de graansoorten betreft, viel vooral de wintergerstoogst tegen. “Door de regenbuien hebben we vijftien procent van de gehoopte productie verloren”, aldus Etienne Ernoux, landbouwer in de Condrozstreek. “Bij spelt hebben we hetzelfde probleem: een daling van de kwantiteit, maar ook van de kwalititeit”, zegt hij. Ernoux verwacht dat de opbrengst van tarwe, die momenteel wordt geoogst, met twintig procent zal dalen. De kwaliteit van het graan zou wel eens niet goed genoeg kunnen zijn om de kwalificatie “bakkerij” te kunnen krijgen, waardoor de waarde van de oogst aanzienlijk zou kunnen zakken.
“Het rendement van de voorbije jaren is er niet. De kwaliteit ook niet”, bevestigt Philippe Duvivier, landbouwer in Ath in de provincie Henegouwen en voorzitter van de landbouwvakbond Fugea. De overvloedige regenval komt de gewassen die wel veel water nodig hebben, zoals maïs, ten goede. Maar warm en vochtig zomerweer bevordert ook de verspreiding van valse meeldauw, waar aardappeltelers zo bang voor zijn. Bijgevolg zal ook de aardappeloogst, die in België al records brak – ons land is kampioen van de verwerkte aardappelproducten zoals frieten en puree – niet goed zijn.
|
|