Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 sep 2021 16:28 

Natte zomer beïnvloedt de aardappelmarkt


Noordwest-Europa kent deze zomer een van de meest vochtige zomers van de afgelopen decennia. In sommige gebieden in België en West-Duitsland was de regenval half juli een absoluut historisch record. Sinds half juli vormt phytoftora een constant aandachtspunt voor telers met hoge spuitkosten tot gevolg. Een groeiend aantal producenten zegt de problemen min of meer onder controle te hebben, maar het kan wel degelijk leiden tot lagere netto opbrengsten of kwaliteitsproblemen. Dus linksom of rechtsom kan het zeker invloed hebben op het seizoen.

Gemiddelde opbrengsten
De gemiddelde opbrengsten in de NEPG-zone zullen naar verwachting ongeveer gelijk zijn aan die van vorig jaar, d.w.z. 45 ton/ha en iets boven het 5-jaarsgemiddelde. Het percentage tarra zal naar verwachting wat hoger liggen. Er zijn nog veel onzekerheden over kwaliteitsproblemen (rot, holle harten, groeischeuren en lage onderwatergewichten in sommige gevallen), oogstomstandigheden en bewaarbaarheid.
De totale productie in de EU-4 bedraagt naar verwachting ongeveer 22,4 miljoen ton. Deze is lager dan vorig jaar, vooral doordat het areaal is afgenomen tot 497.700 ha, wat in lijn ligt met de NEPG-visie. Daarmee komt de oogst op het 5-jarig gemiddelde.

Hogere productiekosten
De teelt van aardappelen blijft een duurdere teelt. Kosten voor gewasbescherming, energie, bewaring en arbeid zijn flink gestegen. Deze hogere aardappelproductiekosten kunnen, in combinatie met hogere prijzen voor granen en koolzaad, van invloed zijn op het aardappelareaal van 2022.

Goed lopende export verwerkt product
De wereldwijde Covidpandemie is nog steeds aan de gang en zal het komende seizoen zeker invloed hebben op de aardappelmarkten en de verkoop van verwerkte producten. Niemand weet wat de invloed op de wereldhandel en -markt zal zijn van de deltavariant (en andere varianten die zich mogelijk nog zullen ontwikkelen).
Toch werken verwerkers sinds het begin van de zomer op volle capaciteit. De uitvoer van de EU-27 was in juni met +63% ten opzichte van juni 2020 zeer goed. De totale verkoop van Europese verwerkte aardappelproducten in seizoen 2020/2021 is met 13% gestegen ten opzichte van seizoen 2019/2020. Er waren in de afgelopen twaalf maanden grote verschillen in exportbestemmingen en -volumes.
Door de zeer hete en droge zomer in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Oost-Europa zou de export van aardappelen naar het Middellandse Zeegebied en mogelijk naar Oost-Europa goed kunnen zijn.

 


  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer