De toekomst van de pootgoed- en aardappelteelt begint met het stellen van urgente vragen: hoe voeden we de sterk groeiende wereldbevolking? En hoe doen we dat in onze sector op een verantwoorde en duurzame manier? Het zijn actuele onderwerpen waar HZPC het met haar partners over gaat hebben tijdens Potato Days. Dit gebeurt in een interactief live programma met bevlogen tafelgasten en sprekers, vanuit het hart van HZPC. De Research faciliteit in het Noord-Nederlandse Metslawier.
Lokale teelt
Insteek is om elkaar te informeren en inspireren op een reis naar de toekomst. Op weg naar betere, duurzamere rassen en innovatieve oplossingen. Daarbij is ruimte voor discussie. Want hoe houdbaar is het dat vanuit de vruchtbare Nederlandse deltagronden meer en meer pootgoed wordt geleverd aan verre werelddelen? En bereiken we daarmee alle aardappeltelers in de wereld? Wie weet wordt het exporteren van genetica en kennis straks belangrijker dan het exporteren van tonnen pootaardappelen. Met gasten als Peter Berghuis (LTO), Romain Cools (World Potato Congress) en Jasper Spikker (Agriterra) komt zowel de waarde van lokale teelt als de rol van Nederland als kraamkamer voor gezond pootgoed aan bod.
Effect hybride veredeling
Bijzondere aandacht is er tijdens de Potato Days voor hybride veredeling. Deze methode helpt om sneller en duurzamer vooruitgang te boeken in het rassenpakket. Hoe? Dat wordt allemaal besproken aan tafel. Aardappelprofessionals wereldwijd krijgen antwoord op wat deze innovatieve techniek betekent voor de pootgoedteelt. Ook komt aan bod welk effect de hybride aardappelen hebben in het gebruik binnen de voedselindustrie en wordt er tijdens de show live door een chef-kok gekookt met hybride aardappelen.
Voeden van een sterk groeiende wereldbevolking
Wereldwijd hebben iedere dag 800 miljoen mensen honger. Om de aardappelwereld te stimuleren om samen de uitdaging aan te gaan deze mensen te voeden, in tijden van klimaatverandering, is als keynote spreker Martin Kropff (CGIAR) uitgenodigd. Hij schetst waarom de transformatie van onze voedselsystemen zo belangrijk is en welke rol de aardappel daarin kan spelen.
Meepraten over de toekomst van onze sector?
Dat kan. Eenvoudig. Online. Op 3 november opent HZPC de deuren van onze virtuele studio. Iedereen met een passie voor aardappelen is van harte welkom!. Waar je ook bent, pak een stoel, ga lekker zitten, tune-in en geniet van een inspirerend programma vol aardappel know how. Meld je aan via www.hzpc.com/pd21.