Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 okt 2021 10:44 

6 landen heropenen hun markten voor Belgisch pluimvee


Zes landen hebben hun markten voor Belgisch pluimvee opnieuw geopend. Het gaat om Japan, de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand, Nieuw-Caledonië, Israël en Marokko.

Door de uitbraken van vogelgriep in ons land kondigden 24 derde landen beperkingen af voor de export van Belgisch pluimveevlees. Sinds maart 2021 zijn er evenwel geen nieuwe haarden meer ontdekt bij commerciële pluimveehouderijen. Daardoor kan het Voedselagentschap bij de OIE, de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, een zelfverklaring indienen waardoor ons land op 16 augustus de vogelgriepvrij-status opnieuw verkreeg.

Sinds september 2021 hebben zes landen hun grenzen opnieuw geopend voor Belgisch pluimveevlees, maar dat betekent dat 18 landen nog steeds een importban aanhouden. “Het gaat om Zuid-Afrika, Hongkong, Singapore, China, Korea, Cuba, Rusland, Filippijnen, Mexico, Oekraïne, Taiwan, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, Suriname, Tunesië, Oman en Koeweit,” verduidelijkte Clarinval.

De minister gaf verder nog aan dat er bijkomende attachés van het Voedselagentschap kunnen nuttig zijn in Zuidoost-Azië, onder meer in Vietnam, Maleisië, Indonesië en Zuid-Korea. “Maar ook in het Midden-Oosten, zoals in Saudi-Arabië, Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Koeweit, kan zo’n attaché goed werk leveren. Ook landen zoals Mexico en Brazilië in Zuid-Amerika en landen in de Russische invloedsfeer zoals Kazachstan, Wit-Rusland en Oekraïne komen hiervoor zeker in aanmerking.”

Dierick toont zich tevreden dat er opnieuw export van pluimveevlees mogelijk is naar zes derde landen. “Dat is uitstekend nieuws voor onze pluimveehouders”, klinkt het. Tegelijk juicht ze het initiatief van de minister om meer FAVV-attachés af te vaardigen naar derde landen die voor de export van onze landbouwproducten van groot belang zijn, toe. “Nauw en constructief contact met de plaatselijke overheden en handelsbedrijven is van vitaal belang voor onze Belgische economie”, stelt ze.

“Onze landbouwers kunnen dit duwtje in de rug goed gebruiken. Het is goed dat de minister elke gelegenheid aangrijpt om andere landen te overtuigen van de kwaliteit en veiligheid van onze landbouwproducten”, benadrukt het kamerlid.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer