Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 nov 2021 08:24 

Meer aanvragen voor 'niet-productieve investeringssteun' bij VLIF


Het aantal aanvragen van Vlaamse landbouwers voor 'niet-productieve investeringssteun', bijvoorbeeld steun voor investeringen in een betere bodem- of waterkwaliteit, is sterk gestegen. Een oproep leverde voor 1,7 miljoen euro aan steunaanvragen op, terwijl het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) in 2019 maar 8.000 euro aan gelijkaardige steun uitkeerde. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-parlementslid Joris Nachtergaele heeft opgevraagd bij minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V). Volgens Joris Nachtergaele mag de ambitie nog hoger liggen.

Om landbouwers te ondersteunen bij investeringen in erosievermindering, een betere bodemkwaliteit of de verbetering van het waterbeheer, lanceerde de Vlaamse regering een oproep om in te tekenen op 'niet-productieve investeringssteun'. Het gaat om investeringen die voor de landbouwer niet rechtstreeks iets opleveren, maar die wel bijdragen tot de biodiversiteit of tot een betere water- en bodemkwaliteit. De intekenperiode van de oproep liep van 1 juli tot 30 september van dit jaar.

Er bestonden voordien ook al wel subsidies, maar die waren amper bekend. Het budget en de lijst met mogelijke investeringen werden voor de zomer gevoelig uitgebreid. De subsidie kreeg daarnaast ook meer zichtbaarheid bij de landbouwers. De oproep leverde 73 dossiers en 199 concrete steunaanvragen op, goed voor ruim 1,7 miljoen euro aan investeringen. "Een immens verschil met het jaar 2019, toen de totale steun voor deze investeringen binnen het VLIF slechts 8.288 euro uitmaakte", zegt Vlaams parlementslid Joris Nachtergaele. Toch gaat het nog maar om minder dan 60 procent van het voorziene budget.

De N-VA-politicus ziet daarom nog ruimte voor verbetering. "De ambitie van de minister mag hier nog een pak hoger liggen, aangezien we deze zomer slechts 59 procent van het voorziene budget hebben gebruikt", aldus Nachtergaele. "We moeten deze investeringssteun, die vaak neerkomt op een volledige terugbetaling van de investering, nog meer bekend maken bij de landbouwers. Daarnaast moeten we ook met de boeren in dialoog gaan. Wat zijn de redenen waarom de boeren deze steun links laten liggen?"

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer