De Vlaming lust graag een eitje of verwerkt ze graag in de keuken. In 2020, midden de coronacrisis, steeg het thuisverbruik van eieren tot 81 per persoon. Daarnaast worden eieren natuurlijk nog in tal van andere voedingswaren verwerkt. De consument hecht ook belang aan lokaal geproduceerde eieren. Op elk ei staat een stempelcode. Die code geeft aan van welk bedrijf het ei komt en welk soort ei het is.
“Op de eieren die we kopen, staat een stempel. Die code geeft aan van waar de eieren komen en op welke manier ze geproduceerd zijn. Europa legt in dat verband een aantal voorwaarden op zodat de consument op kwaliteitsvolle producten kan rekenen en correcte informatie krijgt. Door een registratie te vragen van zowel de landbouwers als de bedrijven waar de eieren verpakt worden, kunnen onze diensten gerichter controleren. Als blijkt dat er overtredingen zijn, dan kan er een waarschuwing worden gegeven of een proces-verbaal worden opgesteld.” Hilde Crevits
De Europese handelsnormen vormen een geheel van regels die ervoor zorgen dat de landbouwproducten die we als consument kopen, voldoen aan een gestandaardiseerde kwaliteit.
In het geval van consumptie-eieren worden voorwaarden opgelegd over de vermelding van de houderijmethode die op de eieren gestempeld wordt en de vermelding van die houderijmethode op de verpakking van de eieren. Dat gaat concreet of het om eieren met vrije uitloop gaat, om scharreleieren, om biologische eieren enz. Daarnaast gaat het over de correcte vermelding van de voedingswijze van de leghennen op de verpakking van de eieren.
Het initiatief voert een erkenningsplicht in voor leghennenbedrijven en een registratieplicht voor pakstations waar eieren gesorteerd een verpakt worden. Zowel de erkennings- als de registratieaanvraag dienen eenmalig elektronisch ingediend te worden bij het Departement Landbouw en Visserij, die de aanvragen beoordeelt.
Om de administratieve lasten bij de landbouwers te beperken, is bepaald dat leghennenbedrijven die op de datum van de inwerkingtreding van het besluit al geregistreerd zijn bij het FAVV en pakstations die al over een toelating beschikken van het FAVV geen aanvraag moeten indienen, maar geacht worden erkend of geregistreerd te zijn.
Het Departement Landbouw en Visserij kan op basis van de geactualiseerde lijsten bij controles erop toezien dat de voedingswijze en houderijmethode waarin de leghennen gehouden worden, voldoen aan de voorwaarden zoals ze zijn opgelegd in de Europese regelgeving en dat de houderijmethode correct vermeld wordt op de eieren en op de verpakking. Dat gebeurt in het belang van de boer en de consument. Als er overtredingen vastgesteld worden, komen er waarschuwingen of een proces-verbaal en administratieve boetes.
|