Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 27 jan 2022 14:41 

Start 2022 met een Waterpaspoort van jouw land- of tuinbouwbedrijf


Het nieuwe jaar is nat van start gegaan maar wat de toekomst brengt, weet niemand. Het kan dus geen kwaad om eens stil te staan bij de waterbeschikbaarheid op je bedrijf. Dat kan door een Waterpaspoort te laten opstellen door de onderzoekers van Life ACLIMA. Dit paspoort vertelt je waar jouw land- of tuinbouwbedrijf nog waterwinsten kan boeken.

 Life ACLIMA biedt immers antwoorden op de toenemende waterbehoefte en dalende waterbeschikbaarheid in de land- en tuinbouwsector. Enerzijds zet het Europese Life-project in op demonstraties om alle mogelijkheden aan te tonen, anderzijds op begeleiding. Via deze begeleiding van land- en tuinbouwers in klimaatadaptatietrajecten kan het verschil gemaakt worden om de waterbeschikbaarheid in de land- en tuinbouwsector te verhogen. Life ACLIMA is daarom op zoek naar land- en tuinbouwbedrijven die meer dan een druppel op een hete plaat willen bijdragen aan de huidige waterproblematiek en mee in één van deze trajecten willen stappen. Concreet maakt Life Aclima een Waterpaspoort op en bekijken ze of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een klimaatadaptatietraject. Daarna zorgen ze in samenwerking met de 4 Antwerpse praktijkcentra voor begeleiding doorheen het hele traject. Inschrijven kan tot 1 mei 2022.

Wat is een klimaatadaptatietraject?
In dit traject word je door de onderzoekers van het ACLIMA consortium begeleid bij toepassing van maatregelen die de waterbeschikbaarheid op jouw bedrijf verhogen. Dat kan door in te zetten op één of meerdere van de 5 Life ACLIMA pijlers: waterbesparing, verhogen van hemelwatergebruik, inzetten op waterinfiltratie, waterhergebruik en aanwenden van externe waterbronnen zoals gezuiverd afvalwater van rioolzuiveringsinstallaties.
Elk bedrijf heeft andere noden, vragen en mogelijkheden. Een klimaatadaptatietraject is dan ook echt maatwerk. 

Breng het Waterpaspoort van je bedrijf in kaart
Vanuit de expertise van het projectteam krijg je informatie over welke waterbesparende maatregelen op jouw bedrijf het meest interessant zijn. Dit advies is breed: advies over technieken, advies over waterkwaliteit, informatie over subsidiekanalen,…’ vertelt Lies Cambie, Dienst Landbouw Provincie Antwerpen. ‘Na aanmelding via het contactformulier volgt een telefonisch contact met de onderzoekers. Dan volgt een bedrijfsbezoek waarin de onderzoekers samen met jou een ‘Waterpaspoort’ opmaken. Hierin kijk je samen waar er nog waterwinsten zitten op jouw bedrijf.

Afhankelijk van de maatregel(en) krijg je ook begeleiding in het toepassen daarvan. Bij sommige maatregelen worden de technieken gemonitord en de resultaten voor jou verwerkt. In tussentijd kan je steeds bij de onderzoekers terecht met vragen. Wil je weten hoe de begeleiding er uit ziet voor elke specifieke maatregel? Surf dan naar de website van Life ACLIMA, zoek een actie waar je interesse in hebt en lees wat de begeleiding kan inhouden.
Daarnaast kan je ook zelf met waterslimme ideeën naar het ACLIMA-team stappen. Vermeld ze in het contactformulier en het ACLIMA-team bekijkt samen met jou hoe het je van dienst kan zijn.
 

Wat zijn de voorwaarden?

De klimaatadaptatietrajecten zijn er voor alle land- en tuinbouwers uit de provincie Antwerpen. Inschrijven kan van 1 januari tot 1 mei 2022 via het contactformulier op de website van Life ACLIMA.

 


  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer