Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 mrt 2022 16:34 

Export van Belgisch varkensvlees naar het Midden-Oosten


Vraag om uitleg over de mogelijke export van Belgisch varkensvlees naar het Midden-Oosten
van Emmily Talpe aan minister Hilde Crevits

De voorzitter

– Een aantal sprekers nemen mogelijk deel via videoconferentie.

Mevrouw Talpe heeft het woord.

Emmily Talpe (Open Vld)

We hebben hier al veel over varkensvlees gesproken, en meestal niet echt in positieve zin. Maar nu heb ik toch eens een vraag waar misschien wel wat potentieel in zit. Het gaat over Dubai Gulfood, een van de grootste voedingsbeurzen ter wereld, waar verschillende exporteurs en handelaars uit Europa, Azië en Afrika elkaar ontmoetten. Ook Belgian Meat Office was daar aanwezig met een stand. Er werd ook een netwerkreceptie georganiseerd in het Belgische paviljoen van de wereldexpo. Op die manier werd gelegenheid gecreëerd om aankopers en lokale partners te laten kennismaken met het Belgische varkensvlees.

Op het eerste gezicht is dat niet zo evident in een regio waar varkensvlees om diverse, vooral religieus-culturele, redenen niet op het menu staat, maar toch was het een belangrijk aandachtspunt. Er lijkt ook wel een nieuwe wind door Dubai te waaien, waardoor de consumptie van varkensvlees niet langer verboden is. Dat zou nieuwe afzetperspectieven kunnen bieden voor ons varkensvlees. Dat is dus zeker een opportuniteit die we moeten meenemen, want de varkenssector zit nog steeds in een bijzonder zware crisis.

Minister, hebben de inspanningen van Belgian Meat Office om ons varkensvlees te promoten resultaten opgeleverd? Hoe is de netwerkreceptie verlopen? Zijn er specifieke regels waarmee we rekening moeten houden gezien de andere religieus-culturele houding ten aanzien van varkensvlees, in het kader van onze promotieacties?

Is er een vervolgtraject in de running om die promo verder in te zetten in het Midden-Oosten? Is er al een concreet plan van aanpak en een marktstudie gemaakt? Wat is de rol van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) in die plannen? Werden er algemeen ook inspanningen gedaan om ons vlees aan de man en aan de vrouw te brengen op de markten in het Midden-Oosten?

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Tijdens de exportmissies zelf worden zelden effectief contracten getekend. Het is dus altijd een beetje afwachten, collega’s, wat het effectieve resultaat van zo’n exportactie is. Concreet voor de missie in Gulfood was Belgian Meat Office van VLAM aanwezig met een stand waar de varkensvleesexporteurs potentiële klanten en bestaande relaties konden ontmoeten. Een aantal Vlaamse exporteurs van varkensvlees waren aanwezig. Samen vertegenwoordigen ze meer dan 50 procent van de varkensslachtingen in ons land. Tijdens de netwerkreceptie hadden de exporteurs, naast de uitnodigingscampagne van VLAM zelf, ook de mogelijkheid om hun contacten uit te nodigen. Het is nu aan de verkopers om concrete contacten verder op te volgen. Die nazorg is heel belangrijk om van een contact ook een effectief contract te maken – één lettertje kan een wereld van verschil betekenen.

Varkensvlees is niet langer officieel verboden daar, maar het ligt soms nog gevoelig om varkensvlees af te beelden. Op de beursstand van Gulfood bijvoorbeeld mocht er geen afbeelding van varkensvlees gebruikt worden, terwijl het in sommige vaktijdschriften wel kan. VLAM houdt daar altijd rekening mee.

Die deelname aan Gulfood gebeurde in het kader van een Europees promotieprogramma dat in Afrika en het Midden-Oosten loopt sinds 2020. Het was dus geen alleenstaand feit. De deelname werd omkaderd door een langlopende communicatiecampagne, die de rest van het jaar nog wordt voortgezet. Belgian Meat Office zal dit programma verder uitvoeren tot eind 2022. Daarna wordt in samenspraak met de exporteurs bekeken of er een verlenging van de acties voorzien moet worden voor de verdere toekomst. Op dit moment zijn er voor het FAVV geen actiepunten om de export van varkensvlees naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) mogelijk te maken.

Het vermelde programma is er zowel voor runds- als voor varkensvlees. Alle acties en het communicatieplan richten zich dus zowel op varkens- als rundsvlees. Op Gulfood was trouwens ook een kalfsvleesexporteur aanwezig

De voorzitter

Mevrouw Talpe heeft het woord.

Emmily Talpe (Open Vld)

Dank, minister. Het is in ieder geval een heel goede zaak dat Belgian Meat Office en VLAM hun blik op het Midden-Oosten richten. Dat is een stap in de goede richting, zodat we hen ook in contact kunnen brengen met ons varkensvlees, in een toch wel overwegend islamitisch land. Die boot mogen we zeker niet missen.

Het is ook ons proefstuk niet in het Midden-Oosten. We hebben een vijftal jaar geleden met Europese steun ook promotie gevoerd rond pluimvee en vleeswaren. Dat was in Oost- en West-Afrika en in het Midden-Oosten. Het was een campagne met een looptijd van vijf jaar en met een Europese cofinanciering van 80 procent. Ik weet niet of dat u meteen iets zegt of dat u zicht hebt op de positieve effecten die deze inspanningen hebben opgeleverd? Dat zijn zaken die we kunnen meenemen, nu de deur nog meer opengaat. 

Misschien nog even meegeven dat er in 2017 een studie is geweest rond etnomarketing. Daarin werden de afzetmogelijkheden van de halal- en harammarkten onderzocht. Ik vroeg me af – misschien ligt het niet direct op de tip van uw tong om daarop een antwoord te geven, maar ik stel het dan wel in een schriftelijke vraag – of er daar dan nog iets mee is gedaan. Dat lijkt me ook wel een interessante studie om in dit kader terug boven te halen.

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

De effecten van die vroegere campagnes zal ik navragen, collega Talpe. Ik denk dat de effecten van alle campagnes wel gemonitord worden, maar ik zou u voorstellen om, als het mogelijk is, toch een schriftelijke vraag te stellen. Dat is dan weer een streepje bij dan, bij de schriftelijke vragen.

De voorzitter

Collega Talpe, u zult nu waarschijnlijk bevestigen een schriftelijke vraag te zullen stellen?

Emmily Talpe (Open Vld)

Ja, ik kan dat bevestigen en ik doe dat zeker. Ik ga in de pen kruipen om die twee vragen aan de minister of aan haar kabinet te richten.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer