Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 mrt 2022 15:44 

Oorlog Oekraïne: belang van landbouwsector meer dan ooit duidelijk


Het Europees Parlement stemt morgen haar resolutie over de nood aan een EU-actieplan om voedselzekerheid binnen en buiten de Europese Unie te verzekeren in het licht van de Russische invasie van Oekraïne. Hilde Vautmans, lid van de AGRI-commissie, benadrukt het belang van dit debat vandaag tijdens de plenaire zitting in Brussel.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Poetins oorlog raakt eenieder van ons. Ook onze landbouwsector wordt wederom hard getroffen. Graanprijzen schieten de hoogte in, de prijzen voor meststoffen zijn vervijfvoudigd[1], grondstoffen dreigen uitgeput te worden. Deze oorlog dwingt ons om van onze voedselzekerheid een prioriteit te maken. Landbouw was de stichtende factor van Europa. Vandaag moeten we opnieuw vechten voor onze boeren. Het belang van onze Europese landbouwsector is meer dan ooit duidelijk.”
 
“We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen en met een allesomvattend actieplan komen. We moeten er alles aan doen om het zaaiseizoen in Oekraïne te garanderen, of de gevolgen op lange termijn zijn niet te overzien. We moeten extra financiële middelen voorzien, de nationale strategische plannen herbekijken en de wetgeving van Boer tot Bord onderwerpen aan een effectenbeoordeling.”
 
“Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 30% van de wereldhandel in tarwe, 32% in gerst, 17% in maïs en meer dan 50% van de zonnebloemolie en -zaden. Het is enorm belangrijk dat we minder afhankelijk worden van basisproducten uit derde landen. Met betrekking tot meststoffen zijn we heel duidelijk: de Commissie moet de limieten voor het gebruik van stikstof uit dierlijke mest verhogen in overeenstemming met de mestlimieten. Ook vragen we een langetermijnkader om de circulariteit op landbouwbedrijven te vergroten en de afhankelijkheid van derde landen te verminderen. Meststoffen spelen een cruciale rol in onze voedselvoorziening en -zekerheid. Zonder bemesting dreigen onze oogsten te halveren. De enorme prijsstijgingen én het dreigend tekort van meststoffen moeten urgent aangepakt worden”, pleit Vautmans.
 
“Solidariteit is in deze tijden cruciaal, zowel tussen de lidstaten als naar derde landen. Laten we vanuit dit Parlement een duidelijk signaal stellen: we moeten nu ingrijpen opdat de toegang tot voedsel niet gebruikt kan worden als geopolitiek wapen”, besluit Hilde Vautmans.
  _____________________________________
[1] Van 200 EUR/ton naar 1 000 EUR/ton.

Boer & Tuinder

"Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen

De oorlog in Oekraïne leidt tot ongeziene kostenstijgingen in de hele economie en treft ook onze land- en tuinbouwsector hard. Hoewel paniek niet aan de orde is, vraagt het waarborgen van de voedselzekerheid wel actie, in de eerste plaats van de Europese Unie, waarop de lidstaten vervolgens verder kunnen bouwen. Het gaat dan over het openhouden van markten, het maximaal kunnen inzetten van beschikbare grondstoffen (bijvoorbeeld dierlijke mest), het klaarzetten van de Europese crisismechanismen enzovoort.

Zo hebben we ook expliciet gevraagd om mineralenconcentraten en uit dierlijke mest gerecupereerde stikstof (Renure) eindelijk toe te staan als kunstmestvervanger, zodat dierlijke mest maximaal kan worden ingezet ter vervanging van dure kunstmest.

We ondersteunen ook de vraag van de federale regering om op Europees niveau de gasprijs te plafonneren. Intussen heeft de Europese Landbouwraad maandag al een aantal belangrijke beslissingen genomen en bereidt de Europese Commissie verdere maatregelen voor. Op federaal niveau besliste de regering al over een belangrijk pakket aan maatregelen ter verlichting van de energiefactuur van de gezinnen. We dringen erop aan dat ook voor onze bedrijven een belangrijke inspanning gebeurt. Er is geen onderzoek van de Nationale Bank nodig om te weten dat de stijgende energieprijzen, met name energie-intensieve sectoren zoals de glastuinbouw, zeer hard treffen en in hun voortbestaan bedreigen. Zowel de federale als de Vlaamse regering hebben een aantal instrumenten in handen om onze bedrijven hier doorheen te helpen en onnodige faillissementen te vermijden.

Op Vlaams niveau is inmiddels ingegaan op onze vraag om de overbruggingslening ook open te stellen voor bedrijven die de gevolgen van de Oekraïnecrisis ondergaan en is hiervoor 100 miljoen euro extra uitgetrokken.

Aanvullend op onze eerdere vragen rond extra ondersteuning van zuinig energiegebruik op onze bedrijven, is onze vraag ook expliciet om gepland Vlaams beleid dat extra kostenverhogend werkt on hold te zetten. Concreet gaat het over het on hold zetten van de afschaffing van de warmtekrachtcertificaten en de invoering van een aardgasheffing. Kosten zoals die voor openbare dienstverplichtingen moeten uit de elektriciteitsfactuur gehaald worden. Ook een tijdelijke vrijstelling van onroerende voorheffing op het KI van serres kan helpen. We vragen de energieleveranciers ook om injectiecontracten te heronderhandelen. Ook minister Crevits heeft hierop intussen bij de energieleveranciers aangedrongen. Federaal ligt onze vraag voor een invoering van de carry-backregeling op tafel, maar ook een snellere terugbetaling van de btw op aardgas voor onze bedrijven. Alle beetjes helpen om onze bedrijven deze extreme periode te doen overleven. "

 

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer