We zitten momenteel in de periode dat de witte knop overgaat tot de bloesems.
De voorspellingen zijn dat dit begin april zou zijn voor de conferencepeer (2-4 april, volle bloei 9 april), en midden april voor de appels en kersen (10-15 april), maar dat is ook afhankelijk voor de variëteit.
Meer peren, minder appelen
Meer dan de helft van het Vlaamse fruitareaal ligt in Limburg. Voor de fruitboeren in Haspengouw komen er dus enkele cruciale weken aan die bepalend zijn voor de oogst later op het jaar. Een beetje bang afwachten voor de voorspelde vorst verder in de week.
Oplettende toeristen konden de afgelopen jaren vaststellen dat er steeds minder appelbloesems aanwezig zijn in Haspengouw. Dat komt omdat steeds meer telers hun appelbomen rooien en vervangen door perenbomen. De oorzaak is het overaanbod van appels uit het buitenland, vooral Polen (Pink Lady is een Poolse appel!), waardoor de appelprijs de laatste paar jaar flink onder druk staat. Het verlies dat onze fruittelers met de appels maakten, konden ze de voorbije jaren enigszins opvangen door de hogere vergoeding die ze kregen voor hun peren. Maar ook dit model staat nu onder druk. Temeer met de aan de gang zijnde oorlog Rusland-Oekraïne.
"We zitten momenteel ruim boven de 10.000 hectaren met conferenceperen tegenover 5.000 hectaren met appels. Tien tot vijftien jaar geleden was die verhouding net omgekeerd." Ook merken ze bij PC Fruit dat de fruitkwekers steeds meer uitkijken naar andere fruitsoorten zoals pruimen en (wijn)druiven.
Topkwaliteit fruit Vanlangenaker
Het festijn speelt zich af midden in de plantages van Vanlangenaker Erik, dankzij de noeste arbeid van de familie kan iedereen nu genieten van de bloesems.
De rode appel als preventief medicijn
De appel is een belangrijke bron van voedingsstoffen en draagt bij tot een goede gezondheid.
Meermaals is bewezen dat de ‘rode’ appel meer voedingstechnische voordelen brengt dan de groene.
Hyson realiseerde een onderzoek in Finland lopende over een periode van 24jaar naar het voorkomen van longkanker.
9959 mannen en vrouwen namen deel aan het onderzoek.
Het bleek dat de consumptie van fruit, inclusief appels, het aantal gevallen van kanker met 20% had gereduceerd.
Daarenboven was onder personen met de hoogste inname van appel, de kans op kanker 46% kleiner.
Cruciaal is dat de rode appel in alle gevallen een extra gezond effect heeft omdat het veel flavonoïden bevat.
Het zijn verbindingen die afrekenen met de schadelijke stoffen in ons lichaam.
De flavonoïden bevinden zich vlak onder de schil. Daarom kan men het best zoveel mogelijk rood fruit ongeschild eten.
De rode appel geproduceerd bij Vanlangenaker Fruit bevat meer dan 4 gram aan voedingsvezels, zo bleek uit verschillende labotesten.
Vezels zijn erg gezond, als je 30 gram voedingsvezels per dag eet, dan heb je aanzienlijk minder kans op diverse soorten kanker.
Verder zijn deze appels rijker aan phloridzine.
Deze stof zorgt ervoor dat je minder suikers opneemt, en dat scheelt veel in inname van calorieën!
Algemeen mag gesteld worden dat appels bescherming bieden tegen de drie belangrijkste dodelijke ziekten, met name hartkwalen, beroertes en longkanker.
Gerelateerd aan hartkwalen, is het cholesterolgehalte in het bloed.
Uit het Finse laboratoriumonderzoek met pectine – waarvan appels een belangrijke leverancier zijn – bleek dat 10 tot 50 gram zuivere pectine, het cholesterolgehalte met 5 tot 19% vermindert.
Rode appels bevatten ook veel meer anti-oxidanten dan gele of groene.
Dit zijn stoffen die de veroudering tegengaan en meteen een levensverlengend effect hebben. Het wetenschappelijk bewijs daarvan is geleverd.
Als warme appeltjes is het een lekker tussendoortje, ze passen ook uitstekend bij een warme maaltijd.
En vergeet het niet: appelen zijn goed voor de lijn!
De rode appeltjes zijn milieutechnisch een topper: De appelproductie van Vanlangenaker werd 10 jaar geleden al uitgeroepen tot de meest milieuvriendelijke in ons land.
De carbon-footprint ligt ver beneden het nationaal gemiddelde.
Bloesembar BelOrta
Van 26 maart tot 15 mei kan iedereen genieten van de evenementen rondom de bloesembar: eten, beleven, bewegen, ... genieten van de eerste zonnestralen.
INFO