|
12 apr 2022 |
08:20 |
|
Oorlog Oekraïne: actieplan etikettering
Door de oorlog in Oekraïne dreigen leveringsproblemen voor zonnebloemolie, waardoor voedingsproducenten hun receptuur en etiketten moeten veranderen. Ministers David Clarinval (Zelfstandigen) en Pierre-Yves Dermagne (Economie) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker hebben daarom een actieplan etikettering goedgekeurd.
|
"De bedrijven uit de agrovoedingsindustrie moeten alternatieve plantaardige oliën gebruiken door het tekort aan zonnebloemolie. Om de bedrijven te begeleiden in deze pragmatische oplossing en het risico op bevoorradingsproblemen te vermijden, zijn wij het eens geworden over een actieplan rond etikettering dat de voedselveiligheid en de goede informatie aan de consument waarborgt. We houden vast aan deze twee principes", benadrukt Dermagne.
"Van bij het begin van de oorlog in Oekraïne was het duidelijk dat het dreigende tekort aan zonnebloemolie etiketteringsproblemen zou veroorzaken. Het actieplan voorgesteld door de betrokken administraties is dus een eerste flexibele en pragmatische oplossing die voortvloeit uit de taskforce die recent werd opgericht", vult Clarinval aan.
Het actieplan voorziet dat de operatoren de wijzigingen in de samenstelling van hun producten melden aan de FOD Economie en ook de FOD Volksgezondheid en het federaal voedselagentschap FAVV inlichten. Om de consument op de hoogte te houden van de wijzigingen in de voedingsproducten komen er op goed zichtbare plaatsen affiches in de winkens. De consument moet gewaarschuwd worden over een mogelijke wijziging in de samenstelling van een voedingsproduct en wat dat met zich mee kan brengen.
Voorts komen er bewustmakingsacties en verschijnt op de website van de FOD Economie een infopagina met alle maatregelen die in het kader van de etiketteringsproblematiek genomen worden. De Bleeker is verheugd dat "de bevoegde controle-instanties zich met deze maatregelen flexibel opstellen en focussen op belangrijke vermeldingen zoals het al dan niet aanwezig zijn van allergenen."
|
|
|
|