Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 apr 2022 19:11 

Knoop in Ventilus-dossier wordt doorgehakt


De Vlaamse regering zal in de loop van de komende weken een beslissing moeten nemen over het Ventilus-project, dat nodig is om energie vanuit de windmolenparken op zee aan land te krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) gezegd na een ontmoeting met een delegatie van burgerbewegingen in het West-Vlaamse Izegem.

Het Ventilusproject, een nieuwe hoogspanningslijn in West-Vlaanderen die de offshore-windenergie aan land moet krijgen, stuit al jaren op protest uit een aantal West-Vlaamse gemeentes. Ventilus verloopt immers deels via bestaande hoogspanningslijnen, maar omvat ook kilometers aan nieuwe bovengrondse lijnen, parallel met de E403. Buurtbewoners en actiecomités zijn onder meer bezorgd om de impact van de hoogspanning op hun gezondheid, maar ook om de visuele vervuiling en de mogelijke ontwaarding van het vastgoed in de streek. De burgerbewegingen zouden de hoogspanningslijnen liever ondergronds gerealiseerd zien.

In februari vorig jaar stelde de Vlaamse regering Guy Vloebergh aan als intendant in het dossier. Die leverde volgens Demir vorige maand zijn eindverslag op. Netbeheerder en initiatiefnemer Elia drong in oktober nog eens aan op snelle besluitvorming. Zonder vergunning kan het niet aan de werken beginnen, en die duren minstens drie jaar, klonk het toen. Bovendien wordt offshore-windenergie steeds belangrijker in de energiemix. De federale regering kondigde afgelopen najaar aan de capaciteit van de Belgische windenergieparken te willen verdrievoudigen, onder meer door in te zetten op grotere windturbines.

Intussen is het dossier nog niet vlot getrokken, maar Demir had afgelopen weekend wel een gesprek met een delegatie van de burgerbewegingen Leefbaar E403, Z4, Platform Huba en Begraaf Ventilus Zedelgem. Dat gesprek vond plaats in het gemeentehuis van Izegem. Er waren ook onafhankelijke onderzoekers, landbouwers en het lokale ondernemersplatform bij. Ook zij scharen zich achter het pleidooi om de nieuwe hoogspanningslijnen ondergronds te voorzien, zegt Demir.

De minister loopt niet vooruit op de besluitvorming, maar zal in de komende weken gesprekken voeren met de Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open Vld. "De komende weken bespreken we alle standpunten en moeten knopen worden doorgehakt", benadrukt ze. "Het is een heel complex en uitdagend dossier waar ik als minister niet alleen over ga. Het moet een beslissing worden van de voltallige Vlaamse regering, waar ik dus niet op vooruit kan lopen. Maar het minste wat wij kunnen doen, is ons oor te luister leggen."

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer