Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 apr 2022 11:02 

Wallonië staat uitzonderlijk teelt op braakliggende gronden toe


De Waalse regering heeft beslist om dit jaar uitzonderlijk de teelt van verschillende gewassen op braakliggende gronden toe te staan. Het gaat om onder meer maïs, soja en erwten. Wallonië maakt zo gebruik van de afwijking van de geldende regels die de Europese Commissie heeft mogelijk gemaakt in het kader van de oorlog in Oekraïne, om de voedselbevoorrading van het Europese continent en de rest van de wereld te garanderen. De Commissie heeft de beslissing van de Waalse regering dan ook al goedgekeurd, zegt minister van Landbouw Willy Borsus.

In maart voerde de Europese Commissie een reeks maatregelen door die de voedselzekerheid moeten garanderen in tijden van gestegen prijzen voor energie, meststoffen en grondstoffen, maar ook naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne - dat niet voor niets bekend staat als de graanschuur van Europa.

Om de landbouwsector "zijn rol als mondiale voedselleverancier" te laten vervullen, heeft de Commissie ook een "uitzonderlijke en tijdelijke toestemming" gegeven "om op braakland gewassen voor voedsel- en voederdoeleinden te telen, met behoud van de volledige vergroeningsbetaling voor landbouwers". Dat moet de productiecapaciteit vergroten, ondanks de beperkte beschikbaarheid van vruchtbare grond.

De Waalse regering heeft nu concreet de toestemming gegeven om voor een vastgelegde lijst aan gewassen het gebruik van braakliggende grond toe te staan, zonder dat dit de vergroeningsbetaling die voor de landbouwers bestemd is, beïnvloedt. Ook worden de verplichtingen die gelden op het gebied van gewasdiversificatie en het aanleggen van zogenaamde ecologische aandachtsgebieden behouden.

Het geldende verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor braakliggende grond blijft van kracht.

 


  Nieuwsflash
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer