Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 apr 2022 17:35 

Eén appelboom levert 20kg appels en 25kg CO2 schone lucht!


Het Belang van Limburg deelt 23.000 appelbomen uit.
De appelboomactie is een fenomenaal succes, er zijn al 22.800 boompjes besteld. Vandaag xas de laatste dag om op hbvl.be/appelboom nog een gratis exemplaar te reserveren.

 Hoeveel leveren die bomen op aan fruit en zuivere lucht?

“Een appelboom gaat al snel een appeltje opleveren maar zal pas in het derde of vierde jaar na de planting een fatsoenlijke productie hebben. Op zijn vijfde jaar zou je op maximale productie moeten zitten”, doceert Dany Bylemans, directeur van Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden.

“In het eerste jaar van aanplanting zou ik alle vruchtjes van de boom halen, zelfs het volgend jaar nog”, adviseert Bylemans. “Je kan er enkele laten hangen, maar wees niet te gulzig. In de professionele teelt mag je daarna rekenen op jaarlijks 20 kilo appelen per boom, dat wil zeggen een honderdtal vruchten per jaar.”
In zijn vijfde jaar zou de appelboom op maximale productie moeten zitten.

Een professionele teler vervangt een appelboom om de vijftien jaar, een particulier kan zo’n boom 25 à 30 jaar houden. “30 keer 20 kilo opbrengst, dat is dus een potentieel totaal van 600 kilo appelen per boom. Maar dat lukt alleen in optimale condities. Telers steken er veel werk in.”

Vlaanderen telt ongeveer 6.000 hectare appelbomen, waarvan 3.000 hectare bij ons in Limburg. “Wij rekenen aan 2.000 bomen per hectare. Met de 23.000 bomen van deze actie komt er dus zo’n 11 ha bij in Limburg, da’s een kleine fruitboer”, lacht Bylemans.

Maakt het uit of zo’n appelboompje helemaal alleen staat, zonder soortgenoten? “Ja, dat kan iets uitmaken. Appel heeft behoefte aan bestuivers, een aantal soorten kunnen zichzelf niet bestuiven. Als dat het probleem is en mensen merken dat er geen appeltjes op de boom komen, zet men er dikwijls een sierappelboompje bij, dan heb je een goeie bestuiver”, tipt Bylemans. “Als er andere appelbomen in buurt staan, is dat niet nodig.”

“Nog een belangrijk advies: zet de boompjes vóór het planten overnacht in een emmer zuiver water, dan kunnen ze zich goed volzuigen”, licht de expert toe.

De bomen in volle grond planten hoeft niet per se. “Appelbomen kunnen in een pot op het terras. Je moet dan wel meststoffen en water geven. Niet eenvoudiger, maar het kan. Neem best een ruime witte pot, die wordt minder warm ‘s zomers. Appel kan je vrij goed snoeien: snoei alle zijtakken terug, niet langer dan 25 centimeter, tot tegen de stam. Als je de boom zo inperkt tot een zuiltje van 1,5 meter hoog heb je iets terraswaardigs. Als je enkele bloemknoppen overhoudt, kan je zo ook met een ingepotte boom productie halen. Wel geen 20 kilo natuurlijk.”

“Op een plaats die nooit in de zon ligt, krijg je je vruchten niet rijp. Ideaal is een plek die ’s morgens of in de late namiddag zon heeft. Wel oppassen als het 30 graden of meer wordt in de zomer, dan droogt een pot snel uit en heb je ook risico op geschroeid fruit.”

ZUURSTOF en SCHONE LUCHT

Appelbomen brengen niet alleen fruit op, ze gaan ook nog eens voor betere lucht zorgen. Een boom haalt koolstofdioxide (CO2) uit de lucht, houdt die vast én stoot zuurstof uit.

Hoeveel CO2-uitstoot kunnen 23.000 appelbomen compenseren? Ecologiestudiebureau Encon uit Bilzen rekende het voor ons uit: “Gemiddeld mag je voor grote fruitbomen nemen dat deze tussen de 20 en 25 kg CO2/jaar compenseren. In het begin zal dat iets minder zijn en wanneer die boom groter is, iets meer”, legt Encon-zaakvoerder Robin Bruninx uit.

“Stel dus dat je 23.000 grote fruitbomen hebt die elk 20 kg CO2/jaar compenseren, dan kom je aan een totale compensatie van 460.000 kg CO2/jaar. Als je rekent met 0,230 kg CO2/kWh aan de productie van elektriciteit en je rekent met 3.500 kWh elektriciteitsverbruik per gezin per jaar (wat tegenwoordig wel laag is), dan is de conclusie dat je met 23.000 bomen het gemiddeld elektriciteitsverbruik van afgerond 571 gezinnen jaarlijks kan compenseren. Heel mooi!”
 

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer