Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 mei 2022 08:15 

Droogte 2022: Afwijking op Europese vergroeningseisen als landbouwsteun?


De Europese Commissie volgt de droogte die de landbouwsector treft op de voet en stelt steunmaatregelen in het vooruitzicht. Dat zeggen de federale, Vlaamse en Waalse ministers van Landbouw na de vergadering met hun EU-collega’s dinsdag in een gezamenlijk persbericht.

Aan de Europese ministerraad nam ook Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski deel. Hij gaf een overzicht van de situatie in de sector in de context van de oorlog in Oekraïne en ging in op de beschikbaarheid van grondstoffen en de actuele voedselprijzen. Tijdens dat debat bracht federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) ook de impact van de huidige droogte ter sprake.

Momenteel maakt het Europese continent een droogteperiode door die zware gevolgen zou kunnen hebben. Het KMI is van mening dat een groot deel van België het risico loopt op een historische droogte in de komende dagen. Deze droogteperiode zou in de buurt komen van de periode uit 1976 in termen van een regentekort.

"De droogteperiode die we momenteel kennen, blijft niet zonder gevolgen”, legde Clarinval uit. “Deze situatie leidt tot een verslechtering van de staat van de gewassen, maar ook van de beschikbaarheid van veevoeder, met een algemene daling van de productiviteit.” Hij vreest dat de landbouwers op korte termijn met zware financiële en technische moeilijkheden zullen worden geconfronteerd. Daarom vroeg hij aan Wojciechowski welke maatregelen de Commissie van plan is te nemen en of ze afwijkingen van bepaalde vergroeningseisen zal toestaan, "zonder de ambities van de Green Deal uit het oog te verliezen".

Wojciechowski antwoordde dat hij de situatie op de voet volgt en dat er mogelijkheden voor afwijkingen zullen zijn. Ter herinnering: de vergroeningseisen in het kader van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) verplichten landbouwers om klimaat- en milieuvriendelijke praktijken toe te passen. Ze krijgen daar dan een premie voor, bovenop hun basisbetaling.

Ook Waals minister Willy Borsus (MR) was namens ons land aanwezig op de landbouwraad. "Na de gezondheidscrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is het gebrek aan neerslag een nieuwe klap voor onze landbouw", zegt hij. "Voor sommige landbouwers is het zelfs een nieuwe moeilijkheid, want als de droogte aanhoudt, zou dit ernstige gevolgen kunnen hebben voor de opbrengst van het landbouwjaar."

Vlaams landbouwminister Jo Brouns (CD&V) deelt de bezorgdheid. "Ondanks de regen van de voorbije dagen, leidt het droge voorjaar tot zorgen bij onze landbouwers. Zeker bovenop de gevolgen van het conflict in Oekraïne, dat de beschikbaarheid van granen, oliehoudende gewassen en andere grondstoffen onzeker maakt."

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer