Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 04 jun 2022 09:51 

Nutriëntenrecuperatie uit mest


Nutriëntenrecuperatie genereert winsten richting klimaat, reductie van stikstofemissies en weerbaardere voedselsystemen. Deze conclusies van haar stagewerk bij de SALV presenteerde Beray Cayli tijdens de raadszitting van 17 mei 2022. Na haar presentatie volgde een discussiemoment met SALV-raadsleden en betrokken stakeholders.

Bestanden beschikbaar voor download:
Stageverslag (2354.2 Kb) Presentatie (1212.7 Kb)

Tijdens haar stage onderzocht Beray mogelijkheden en knelpunten voor mestvalorisatie binnen de Vlaamse bio-economie. Zij voerde een literatuurstudie uit naar de beschikbare technologieën voor mestvalorisatie, inclusief hun niveau van technologische rijpheid en haalbaarheid. Ze analyseerde ook het potentieel van het terugwinnen van macronutriënten zoals stikstof en fosfor uit mestoverschotten voor gebruik als meststofproducten die energie-intensieve kunstmeststoffen kunnen vervangen. Beray sprak ook met verschillende belanghebbenden in de sector, zoals landbouwers, technologieontwikkelaars, mestverwerkers, de kunstmestindustrie en milieuorganisaties. Tijdens deze interviews werden de meningen en suggesties van de belanghebbenden verzameld en samen met de conclusies van de literatuurstudie tot mogelijke beleidsaanbevelingen geformuleerd.

Het stagewerk resulteerde in een rapport dat deze conclusies en beleidsaanbevelingen presenteert. Een van de belangrijkste conclusies is dat het terugwinnen van macronutriënten zoals stikstof en fosfor uit mest een dubbele winst voor het klimaat oplevert: de CO2-uitstoot van mestverwerking en kunstmestproductie kan worden vervangen en dus verminderd. De methoden voor stikstofterugwinning bieden ook grote mogelijkheden om de stikstofemissies van de veehouderijsector te verminderen. Bovendien kan diversificatie van de productiemethode van kunstmest de voedselsystemen weerbaarder maken tegen wereldwijde crises als gevolg van geopolitieke gebeurtenissen. In deze context kunnen beleidsmakers ondersteuning bieden door het beleid rond mestverwerking te actualiseren naarmate nieuwe technologieën tot rijpheid komen.

Beray liep stage van begin december 2021 tot eind mei 2022. De bevindingen in het stageverslag binden de SALV niet.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer