Het grondwater stond in mei in 54 procent van de meetplaatsen laag of zeer laag. Dat is vergelijkbaar met de situatie in 2021, maar beter dan in het warme voorjaar van 2020. Toen stond het grondwaterpeil in bijna twee op de drie meetplaatsen laag of zeer laag. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wijst hierin op het belang van de projecten die binnen de Blue Deal worden uitgevoerd.
Op 6 procent van de meetplaatsen bleven de freatische grondwaterstanden, dus in de bovenste waterlagen, stabiel, op 8 procent werd een stijging opgetekend. Dat in de lente en zomer bij de meeste andere meetplaatsen een daling wordt opgetekend is niet meer dan logisch: dat zijn de droogste maanden, en tegelijk wordt dan het meeste grondwater gebruikt: denk maar aan de gezinnen die hun tuin besproeien of landbouwers die water oppompen.
De grondwaterstand in kaart
Freatische grondwaterstanden in Vlaanderen op 5/6/2022 © Vlaamse Milieumaatschappij
Bovenstaande kaart toont de grondwaterstanden in de bovenste waterlagen. De kleurencode geeft weer hoe de toestand op 5 juni was voor de tijd van het jaar. De vorm van het symbool geeft aan wat de verandering van de grondwaterstand was in de voorbije maand. Zo betekent een donkerblauwe driehoek met punt naar beneden (zoals in de buurt van Torhout) dat de grondwaterstand zeer hoog is, maar wel daalde.
De grondwatersituatie is daarmee op dit moment niet onrustwekkend, maar Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) beklemtoont dat veel afhangt van de neerslag die valt.
Verder is er de Blue Deal, die Vlaanderen weerbaarder moet maken tegen droogte en waterschaarste. Veel van die projecten zijn nog in uitvoering, waardoor het moeilijk is om nu al een concreet beeld te hebben over de gevolgen van die projecten op de Vlaamse waterhuishouding.