|
15 jun 2022 |
08:48 |
|
Oekraïne heeft kwart van zijn landbouwgrond verloren door Russische invasie
Oekraïne heeft een kwart van zijn landbouwgrond verloren door de Russische bezetting van bepaalde gebieden in het zuiden en het oosten. Dat heeft het ministerie van Landbouw van het land maandag bekendgemaakt. De voedselzekerheid komt echter niet in het gedrang, aldus nog het ministerie.
|
“Ondanks het verlies van 25 procent van de landbouwgrond, zijn de dit jaar gezaaide gewassen ruim voldoende om in de behoeftes” van de Oekraïense bevolking te voorzien, zei viceminister van Landbouw Taras Vysotski op een persconferentie.
Meer dan zeven miljoen Oekraïners zijn ontheemd in eigen land volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHCR). Nog eens 7,3 miljoen zijn naar het buitenland gevlucht, waarvan meer dan de helft naar Polen.
De Oekraïense landbouwers zijn er relatief goed in geslaagd zich voor te bereiden op het zaaien voor het begin van de oorlog, aldus de viceminister. “In februari had Oekraïne al ongeveer 70 procent van de benodigde meststoffen, 60 procent van de gewasbeschermingsmiddelen en een derde van de benodigde brandstof voor het zaaien geïmporteerd.”
De Russische bezetting van verschillende Oekraïense regio’s en de graanblokkade door de Russische Zwarte Zeevloot hebben de Oekraïense boeren er echter toe gedwongen “te veranderen wat ze zaaien en hoeveel”, aldus Vysotski.
Voor de oorlog had Oekraïne meer dan 30 miljoen hectare landbouwgrond volgens de internationale ngo World Data Center Ukraine.
“Orkaan van hongersnoden”
De gevolgen van de Russische invasie voor de Oekraïense binnenlandse markt lijken volgens Vysostski beperkt, maar de onmogelijkheid om het gecultiveerde graan uit te voeren naar het buitenland zal volgens de VN leiden tot een “orkaan van hongersnoden”, aldus de VN.
“Momenteel wordt tussen 20 en 25 miljoen ton graan geblokkeerd en dat cijfer kan dit najaar oplopen tot 70 à 75 miljoen ton”, waarschuwde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op 6 juni.
Het Russisch-Oekraïense conflict zet twee graangrootmachten tegen elkaar op - Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 30 procent van de tarwe-export wereldwijd. Het heeft geleid tot een sterke stijging van de graan- en olieprijzen, die hoger liggen dan de prijzen tijdens de Arabische lente van 2011 en de “voedselrellen” van 2008.
|
|
|
|