De voorzitter
Mevrouw Talpe heeft het woord.
Emmily Talpe (Open Vld)
Minister, ik kom even terug op een dossier dat hier toch ook al verschillende keren aan bod is gekomen, namelijk de crisis in onze varkenssector en het feit dat we nog altijd in de nasleep zitten van de Afrikaanse varkenspest (AVP) die ons blijft achtervolgen. We hebben wel de AVP-vrije status herwonnen, maar stellen vast dat een aantal belangrijke landen, belangrijke afzetmarkten, onze varkens blijven weigeren. Ik wil daar toch even op ingaan, om te zien hoe we de toekomst daar tegemoetzien. We stellen immers vast dat bijvoorbeeld de Chinese markt, Wit-Rusland, Australië en Taiwan nog altijd njet zeggen tegen onze varkens en dat baart mij zorgen.
Het goede nieuws is dat van de 29 landen die eerder onze varkens niet meer wilden aanvaarden, er inmiddels 21 zijn die ze wel weer toelaten. We zien ook dat de Belgische export in 2021 ongeveer de helft van het geleden marktverlies heeft teruggewonnen. Dat is een heel goede zaak. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft dit met succes gedaan door transparante gesprekken te voeren, deel te nemen aan internationale studiebijeenkomsten en intensieve onderhandelingen. Zoiets verkrijg je niet zomaar. Daarvoor krijgen ze alvast een pluim.
Maar ik kijk ook richting de goede samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Op regionaal niveau hebben de gewesten zich ingezet om ook daar een en ander in beweging te krijgen. En dat gaat nu nog verder met het risicobeheer dat volgt na de openstelling van een aantal markten.
In een aantal artikelen zien we een aantal bezorgdheden rond bijvoorbeeld het jachttoerisme, dat een verspreiding van de ziekte zou kunnen teweegbrengen.
Ook kijkt men richting de consumenten en roept men hen op om geen vlees en dergelijke mee te brengen wanneer zij terugkeren uit het buitenland.
Minister, hoe schat u die evolutie, de heropening van de markten in?
Welke actieve bijdragen hebben Vlaamse instanties, zoals VLAM, geleverd aan die heropening?
Welke initiatieven worden momenteel nog genomen om bijvoorbeeld de heel belangrijke Chinese markt weer open te stellen?
Welke preventieve acties worden ontwikkeld om de verspreiding van het virus te voorkomen naar de consumenten toe enerzijds en naar jachttoerisme in het buitenland toe anderzijds?
De voorzitter
Minister Brouns heeft het woord.
Minister Jo Brouns
Collega Talpe, ik dank u voor uw vraag. Er is inderdaad een duidelijke vooruitgang merkbaar in de uitvoer naar de Filippijnen, dat zelfs een recordvolume optekende, en ook naar Korea.
De export naar China, Taiwan en Australië daarentegen werd eerder afgeremd. Het blijft voor een optimale vierkantswaardering dus belangrijk om te streven naar die betere en bredere markttoegang. Dat blijft het doel.
Het Belgian Meat Office van VLAM is, net als het departement, actief lid van de taskforce. Die taskforce is al drie keer bijeengekomen: op 12 januari van dit jaar, op 9 maart en recent op 18 mei. Aangezien VLAM nauw contact houdt met de productiesector en met de exportbedrijven kan VLAM op deze bijeenkomsten de vertaalslag maken tussen beleidskeuzes en het werkveld. VLAM blijft verder ook heel sterk inzetten op het delen van informatie en houdt de markten zelf ook actief op zijn radar.
De lange afwezigheid op bepaalde markten en het gebrek aan reismogelijkheden maken het niet eenvoudig om het doelpubliek van importeurs te interesseren. VLAM legt nu in eerste instantie de focus op het herwinnen van de open markten.
Het Departement Landbouw en Visserij draagt het thema op regelmatige basis uit via de gebruikelijke communicatiekanalen, zoals de website, nieuwsbrieven en dergelijke. Via contacten met de Hubertus Vereniging Vlaanderen wordt de informatie ook specifiek naar de jagers verspreid.
De voorzitter
Mevrouw Talpe heeft het woord.
Emmily Talpe (Open Vld)
Minister, ik wil dit nog eens onder de aandacht brengen. We hebben inderdaad vooruitgang geboekt. De helft van het verloren marktaandeel hebben we teruggewonnen. De Filippijnen was een grote opsteker.
Het is bijzonder frustrerend dat er vier jaar later toch nog een aantal markten hardnekkig blijven weigeren. Daar moeten we verder op inzetten. Ook VLAM heeft daar een belangrijke rol in te spelen.
Minister, u zegt dat VLAM initiatieven neemt om in de al heropende markten verdere inspanningen te doen. Ik weet niet wat dat concreet betekent. Ik zal daar een schriftelijke vraag over stellen, want het interesseert me wel hoe ze dit specifiek aanpakken. Als ik het goed begrijp, is VLAM niet bezig met het aanboren van nieuwe markten, maar focust het vooral op de al heropende markten. Misschien kunt u daar nog even dieper op ingaan.
De voorzitter
Minister Brouns heeft het woord.
Minister Jo Brouns
Het is inderdaad correct dat VLAM zich vooral focust op de landen waar we een afzet mogen realiseren. Dat klopt.
De voorzitter
Mevrouw Talpe heeft het woord.
Emmily Talpe (Open Vld)
Dank u wel voor dit korte antwoord. Het is belangrijk dat we volop inzetten op de heropende markten, maar nieuwe markten kunnen ook worden aangeboord. Hierbij is dat ook iets om mee te nemen.
De voorzitter
De vraag om uitleg is afgehandeld.