Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jun 2022 09:43 

Proefveldbezoek Jorion Philip-Seeds JPS


Rondgang op 1 juni 2022 op de Ferme de Liessart
Hieronder de toespraak van de General Manager Jean-Philippe Jorion.
In bijlage vind je de wintergranengids en een overzicht van de variëteiten.

Bestanden beschikbaar voor download:
Wintergranengids (7575.6 Kb) Variëteiten (26.7 Kb)

Het is ons een genoegen u te mogen verwelkomen op ons demoplatform van la Ferme de Liessart. De moeilijke periodes waar we momenteel doorheen moeten, maken de behoefte aan sociaal contact des te groter.

De benarde economische context  en de geopolitieke spanningen die ons omringen, maken het des te belangrijk om elkaar te ontmoeten, samen een glas te drinken en voor een paar uur de zorgen en bekommernissen van het dagelijkse leven te vergeten. De zorgen die we al dan niet kunnen relativeren ten opzichte van al het vreselijke leed die sommige mensen, niet zo ver van ons vandaan moeten doormaken. 

We hebben het coronavirus nog maar net achter de rug, (althans dat hopen we), en we krijgen al te maken met het conflict in Oekraïne, dat veel meer gevolgen kent dan de pandemie van de afgelopen twee jaar. Rusland en Oekraïne zijn immers twee grote spelers binnen de mondiale landbouw. De stijging van de meststofprijzen en de volatiliteit van de graanprijzen zijn daar twee grote gevolgen van.

Ieder die, direct of indirect, in de landbouwsector werkt, zorgt mee voor het voedsel van de snel groeiende wereldbevolking.

Zaadbedrijven staan bovenaan de ladder van de voedselketen. Maar de andere schakels van deze keten spelen een even belangrijke rol bij het garanderen van een regelmatige voorziening in kwaliteit en kwantiteit. De landbouwers, landbouwingenieurs, adviseurs of controleurs dragen elke dag hun steentje bij om zowel de plantaardige als de dierlijke productie naar een hoger niveau te tillen. 

Al meer dan een jaar zijn er forse prijsstijgingen van de landbouwgrondstoffen waar te nemen. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn niet alleen de prijzen door het dak gegaan, maar zijn de voorraden ook krap geworden, om niet te zeggen beperkt.

Landbouwers moeten hun rekening maken. Hoewel de verkoop van hun tarweoogst voor meer dan 300 euro een zegen mag lijken, zijn de stijgende productiekosten dat niet. 700 euro per ha extra voor kunstmest doet de stijging van de tarweprijs met maar liefst 4 ton teniet. En dan hebben we het nog niet over de prijzen van stookolie, andere productiemiddelen en landbouwmachines die in twee jaar tijd met 25% zijn gestegen. 

Zorgen voor het voedsel van de bevolking. Ja, maar aan welke prijs?

Consumenten zijn gewend om minder geld uit te geven aan hun voedsel dan aan hun huisvesting en zelfs hun vrije tijd. Maar voor hoe lang nog?

U kan zich de Arabische lente van 2007-2008 waarschijnlijk nog herinneren. Daarbij was het de stijging van de tarweprijs naar 300 euro, die de toen verhongerde bevolking tegen de machthebbers in opstand had gebracht. Welke impact kunnen we dan verwachten in landen als Jemen, Egypte of Libanon, nu tarwe 400 euro kost? 

Kunnen we ons verwachten aan een adempauze terwijl Oekraïne en Rusland, twee van ’s werelds grootste exporteurs van tarwe, in oorlog zijn? En welke prestaties mogen wij verwachten van de Oekraïners, wiens kunstmestvoorziening chaotisch is?

2022 en zelfs 2023 zullen jaren zijn met gevaarlijke schommelingen van de voedsel- en grondstofprijzen. Het zal zeer moeilijk worden, vooral voor de weinig oplettende landbouwers, die riskeren hun meststoffen duur aan te kopen en hun productie op een minder gunstig moment te verkopen.

De mondiale crisis zou zelfs kunnen uitmonden tot een recessie. Dat betekent een economische vertraging. Dat zou de olieprijs doen kelderen en, op zijn beurt, de tarweprijs. Het gebruik van landbouwproducten voor de productie van bio-ethanol zal dan niet langer winstgevend zijn. En dat is net datgene wat we moeten voorkomen. Dat onze landbouwers hun met buitensporige inputkosten geproduceerde gewassen moeten verkopen.

Het is zonder twijfel een goed idee om de landbouwers te adviseren hun aankoop van kunstmest en stookolie in evenwicht te brengen met de verkoop van tarwe.

Maar we moeten ons ook richten op de toekomst en een optimale rassenkeuze maken om zo in 2023 de best mogelijke oogst te garanderen.

Daarom nodig ik u uit onze proefvelden te bezoeken om te ontdekken welke rassen het best geschikt zijn voor onze landbouwbedrijven en onze markten. U zal begeleid worden door onze vertegenwoordigers die u hun geheimen voor een succesvolle, stabiele en economisch rendabele teelt zullen meedelen.

Ik wil u bedanken voor uw komst, u een goed bezoek wensen en weet dat wij na uw bezoek zullen luisteren naar al uw vragen.

Dank u wel!

Jean-Philippe Jorion

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer