Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 jul 2022 12:51 

Salmonellabesmetting Barry Callebaut: oorzaak is grondstoffenlevering uit Hongarije


De oorzaak van de salmonellabesmetting bij chocoladefabrikant Barry Callebaut in Wieze is achterhaald. Eén batch gecontamineerde lecithine, een grondstof, ligt aan de oorsprong van de externe besmetting, meldt het bedrijf. Dat lot is afkomstig van een producent uit Hongarije, zo werd vernomen bij het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

"Op basis van intern onderzoek, en bevestigd door de testresultaten van externe en onafhankelijke laboratoria, stelt Barry Callebaut vast dat één batch gecontamineerde lecithine, die de oorsprong is van de salmonellabesmetting, via transport met een derde partij binnenkwam in onze fabriek in Wieze en afkomstig is van een lecithinefabrikant", zegt woordvoerder Korneel Warlop van Barry Callebaut. Het bedrijf maakte de bevindingen over aan het voedselagentschap, beide zijn in continu overleg, voegt hij eraan toe.

Barry Callebaut communiceert de namen van de bedrijven niet, zolang het onderzoek naar de bronoorzaak van de besmetting loopt, vervolgt de woordvoerder. "Deze evolutie is een belangrijke stap voorwaarts in het bepalen van de eindverantwoordelijkheid gelinkt aan deze besmetting."

Bij het FAVV klinkt het dat het om een producent van sojalecithine uit Hongarije gaat. Het FAVV heeft daarom een waarschuwing verstuurd via het RASFF-waarschuwingssysteem (Rapid Alert System for Food and Feed, nvdr.), aldus woordvoerster Hélène Bonte. Verdere informatie over die leverancier, geeft het FAVV niet.

Vorige week meldde Barry Callebaut al dat geen besmette chocolade tot bij de consument geraakt is. Het bedrijf had zelf de 73 bedrijven gecontacteerd die gecontamineerd product uit de fabriek in Wieze ontvingen. Het FAVV bevestigt nu dat er voor de 32 bedrijven van die lijst die in België gelegen zijn, "op dit moment van het onderzoek geen indicaties zijn dat die producten op de markt gekomen zijn".

Het FAVV voegt eraan toe dat het voorlopig alleen om loten gaat die gelinkt zijn aan Barry Callebaut. Er zijn geen aanwijzingen over andere bedrijven.

Lecithine wordt in de voedingsindustrie gebruikt als een zogenaamde emulgator, een stof die er bijvoorbeeld voor zorgt dat water en vet vermengd blijven.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer