Met de suikerbiet en de cichorei als nagenoeg circulaire grondstoffen waarvan praktisch elk stukje verwerkt wordt, hebben Tiense Suiker en zusterbedrijf BENEO al een bijzonder duurzame basis. Maar de voorbije jaren wordt er ook steeds meer ingezet op de verdere vergroening van zowel de productie als de eigenlijke teelten, uiteraard hand in hand met de landbouwers.
Voor dit proefproject wordt daar nog een belangrijke component aan toegevoegd: de samenwerking met een onderzoekspartner. Het Limburgse landbouwpraktijkcentrum PIBO Campus zal namelijk de verschillende proeven opvolgen, om zo voor de nodige wetenschappelijke inzichten te zorgen. Inge Moors, gedeputeerde van de provincie Limburg voor Landbouw, kwam vandaag het unieke platform ontdekken en inhuldigen. Inge Moors: “Limburg speelt een sleutelrol in de landbouw in dit land. Niet alleen in de voedselvoorziening van vandaag, maar ook in de verduurzaming van onze teelten van morgen. Daarin zijn dit soort partnerships cruciaal. Ik zie een grote meerwaarde in samenwerkingen tussen landbouwers, het bedrijfsleven en de academische wereld en ik ben blij dat voor dit unieke project Limburg als uitvalsbasis gekozen werd.”
4 teelten op 4 hectare over 4 jaar
De partners richtten 4 hectare aan Tongerse velden in als proefplatform. Hier zullen de komende 4 jaren verschillende duurzame landbouwpraktijken uitgetest en gemonitord worden. Het perceel werd in 4 vlakken ingedeeld met als doel een teeltrotatie op te zetten.
Naast suikerbieten en cichorei worden hennep en tuinbonen geteeld. Voor deze laatste is dat ook voor het eerst met als doel om als eiwitten te dienen voor menselijke consumptie. Door deze verschillende teelten over 4 jaar over de verschillende percelen te schuiven, blijft de kwaliteit van de bodem beter bewaard en is er minder kans op specifieke plagen en ziektes. De bodem zal over de verschillende percelen ook anders bewerkt worden. Zo wordt er op sommige velden geploegd waar er op andere velden slechts minimaal aan bodembewerking gedaan wordt.
Er zullen ook verschillende tussenteelten of groenbemesters uitgeprobeerd worden om de bodemvruchtbaarheid en koolstofopslag te stimuleren. Zo kunnen de meststoffen die in de bodem aanwezig zijn optimaal benut worden en gaat er niets verloren. Alles met één gemeenschappelijk doel: de impact van de verschillende praktijken op een wetenschappelijke manier in kaart brengen én die kennis met de landbouwers en klanten en partners delen. Erwin Boonen, Directeur Grondstoffen Tiense Suiker: “Wij zijn blij dat we dit proefplatform konden inrichten met PIBO Campus. Hun kennis en inzichten zijn cruciaal om de impact van de verschillende praktijken op een gedegen manier in kaart te brengen. Met die inzichten kunnen we dan weer samen de landbouwers helpen en inspireren om zo bij te dragen tot een duurzamere landbouw. Anderzijds kunnen we zo aan onze klanten en uiteindelijk ook aan de consument tonen welke inspanningen er door onze planters gedaan worden en welke vooruitgang er geboekt wordt .”
Biodiversiteit in kaart brengen
Op het proefplatform wordt er niet alleen gekeken naar de impact van verschillende praktijken op het veld, maar ook naar de biodiversiteit naast het veld. Zo werden er voor 4.120 m2 aan bloemenstroken aangelegd om voldoende voedsel en habitat te voorzien voor insecten en wilde dieren zoals akkervogels. Erwin Boonen: “Helpen de biodiversiteit te verbeteren is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van ons bedrijf. We hebben ook net een nationaal pilootproject gelanceerd waarbij we voor 25.000 m2 aan bloemenstroken hebben aangelegd samen met 20 bietenplanters, waarvan we de komende maanden de impact gaan documenteren. Vandaar dat ook op dit proefplatform de bloemenstroken uiteraard niet konden ontbreken.”
Voor de aanleg van de bloemenstroken werd een zaadmengsel gebruikt voor eenjarige planten met oa. witte klaver, phacelia en zonnebloemen. De ontwikkeling van de insectenpopulaties in de bloemenstroken zullen ook opgevolgd worden door het onderzoeksteam van PIBO Campus samen met LIKONA, de Limburgse Koepel voor Natuuronderzoek. Damien Xhonneux, Coördinator PIBO Campus: “We zijn de voorbije weken gestart met de eerste metingen. En die zijn alvast heel bemoedigend. Zo zagen wij al vroeg in het seizoen een grote populatie bestuivers en kunnen we nu al verbeteringen voorstellen op basis van de voorlopige resultaten.”
Over de Tiense Suikerraffinaderij
De Tiense Suikerraffinaderij N.V. is een Belgisch voedingsbedrijf dat sinds 1836 bestaat en sindsdien op voortdurende wijze kwalitatieve producten op basis van suiker op de markt heeft gebracht. De meeste suikers van het bedrijf worden uit lokale suikerbieten gewonnen. Zijn activiteit betrekt bovendien naast ruim 600 werknemers ook partners, planters, consumenten en klanten en wil duurzaam met mens en milieu in de buurt van 6 verschillende vestigingen omgaan. Het moederbedrijf Südzucker is marktleider in de traditionele suikernijverheid.
Erwin Boonen, Tiense Suiker
Erwin Boonen, Tiense Suiker
Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw provincie Limburg