Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 okt 2022 10:42 

Vraag over landbouwconjunctuurenquête


Vraag om uitleg over de resultaten van de meest recente landbouwconjunctuurenquête
van Stefaan Sintobin aan minister Jo Brouns

De voorzitter

De heer Sintobin heeft het woord.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang)

Voorzitter, collega's, minister, mijn vraag sluit een beetje aan bij het debat dat we deze voormiddag hebben gehad. Ze gaat over de conjunctuurindex en de toekomst van de Vlaamse landbouw.

Uit de enquête van het Departement Landbouw en Visserij blijkt dat de conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw op een erg laag niveau blijft hangen. Dat heeft te maken met allerlei beleidsbeslissingen en andere zaken waarvan iedereen wel weet waarover het gaat.

Wat ook geen verrassing te noemen valt, is dat groenten in openlucht en onder glas en sierteelt de laagste waarden noteren sinds het begin van deze enquête en bijhorende conjunctuurindex in 2007. Bepaalde verklaringen zijn natuurlijk de kosten van de energiecrisis en andere kostenstijgingen.

De land- en tuinbouwers gaven aan in de afgelopen zes maanden een of meerdere belemmeringen van de overheid te hebben ondervonden. Positief is dat de belemmeringen van overheidswege licht lijken te dalen, maar ze blijven toch op een extreem hoog punt staan. Ik verwijs naar de strengere bemestingsnormen, beperktere beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, onzekerheid over het vergunningsbeleid door de stikstofproblematiek, het captatieverbod enzovoort.

Zowel voor het mentaal welzijn van onze landbouwers, waarvoor we voldoende aandacht moeten hebben, als hun rechtszekerheid en het kunnen garanderen van een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen, zijn dit dus geen goede waarden.

Minister, wat is uw conclusie over de meest recente conjunctuurindex?

Hoe kunt en zult u vandaag de dag het beleid aanpassen, om niet enkel op de lange termijn, maar ook op de korte termijn, onze landbouwers echt bij te staan, en zo ook de waarden op deze conjunctuurindex opnieuw te zien verbeteren? Het is een debat dat we al een paar keer hebben gevoerd.

Welke van de als belemmeringen van overheidswege aangeduide zaken kunt en zult u deze legislatuur nog aanpakken, en op welke manier? Welk resultaat hoopt u hier concreet te bewerkstelligen?

De voorzitter

Minister Brouns heeft het woord.

Minister Jo Brouns

Het mag geen verrassing zijn dat de land- en tuinbouwsectoren door moeilijke tijden gaan, en dat niet enkel in Vlaanderen, maar in heel Europa. Het gevoel van onze primaire sector wordt dan ook onverbloemd weergegeven in de resultaten van deze studie rond de conjunctuurindex.

Naast de veranderingen en onzekerheden die rond de politieke besluitvorming hangen, spelen ook andere zaken een heel cruciale rol op dit moment. De Russische agressie tegen Oekraine heeft geleid tot hoge inputprijzen – energie, voeder, kunstmest. De gevolgen daarvan voor de sector en bij uitbreiding voor de hele samenleving zijn problematisch. Het voedselproductieapparaat is nog steeds intact, maar de prijsrisico’s zijn voor sommige ondernemingen onbeheersbaar geworden. We zien nu al een scherpe daling van bepaalde arealen, en vrezen leegstand of minder productie ten gevolge van de hoge inputprijzen.

Zoals ik vorige week reeds antwoordde op uw vraag om uitleg in verband met de steunmaatregelen, zijn er de voorbije periode al heel wat maatregelen genomen. Ik verwijs voor een overzicht naar dat antwoord. Ook onze gedachtewisseling over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van daarnet geeft een goed inzicht in de ondersteuningsmechanismen die we ontwikkelen voor onze landbouwsector. Dat is meteen ook het belangrijkste beleidsinstrument binnen mijn eigen bevoegdheden waar bij de hervorming maximaal rekening gehouden werd met de manier hoe dit voor landbouwers implementeerbaar gemaakt werd.

Verder ben ik me er natuurlijk wel van bewust dat ook een aantal andere politieke discussies de komende maanden relevant zijn. Daarvan kan ik op dit moment inhoudelijk nog niet veel inzicht geven, maar ik wil alvast het engagement uitspreken dat ik te allen tijde de impact op onze land- en tuinbouwers in het achterhoofd zal houden.

De voorzitter

De heer Sintobin heeft het woord.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang)

Ik kan daar uiteraard heel kort op reageren, want ik heb die vraag opgesteld op basis van die enquête. Het leek me toch belangrijk om een debat te voeren over de uitslag ervan, maar we hebben het debat daarover de vorige uren al gevoerd en ook in het verleden, vorige week al. Dank voor het antwoord. Ik veronderstel dat het debat over de toekomst van de landbouw in Vlaanderen af en toe in de commissie eens aan bod zal komen. Het is inderdaad zo – we hebben dat zojuist al gezegd – dat zeker de rechtszekerheid heel belangrijk is voor de landbouwers. Minister, wat dat betreft doe ik nogmaals een poging – ik weet dat het uw bevoegdheid niet is – om te vragen of u enige timing kunt geven over het resultaat van de bezwaren wat betreft het stikstofdossier?

De voorzitter

Minister Brouns heeft het woord.

Minister Jo Brouns

Ik heb daar altijd consequent op geantwoord, maar in dezen moeten we niet het woord vertraging al in de mond nemen. U hebt dat zo wel gecommuniceerd: landbouwdossiers lopen weer vertraging op. Het gaat gewoon over bijna 20.000 bezwaren. Als je met die administraties spreekt, die zijn dat natuurlijk niet gewoon. Laten we daar eerlijk in zijn: het gaat over zo’n hoeveelheid en men is er in september mee begonnen. We zijn nu het derde deel van oktober. Dat zal dus nog wel enige tijd in beslag nemen. Die mensen hebben de opdracht gekregen via de bevoegde minister – er is ook wel voor een deel een samenwerking met ons departement – om daar zo snel als mogelijk aan door te werken. Dat is ook het engagement dat aangegaan wordt.

De voorzitter

De heer Sintobin heeft het woord.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang)

Ik begrijp dat wel. Het is trouwens volgens sommigen uw schuld of deels uw schuld dat er 20.000 bezwaren zijn. (Opmerkingen van minister Brouns)

Ik hoef geen citaten te geven. U weet ongetwijfeld over wie en wat ik het heb. Ik begrijp wel dat dat tijd in beslag neemt. Ik zal proberen om de timing via een ander kanaal te weten te komen.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer