Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 nov 2022 10:46 

BIOCHAR: bodemverbeteraar van organische reststromen


In het Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden testen onderzoekers van Universiteit Hasselt en ILVO (Instituut voor Landbouw-, visserij-, en voedingsonderzoek) een nieuwe bodemverbeteraar voor de teelt van zacht fruit. “Onze bodemverbeteraar bestaat uit organische reststromen zoals mest, hout- en groenafval die we via pyrolyse op hoge temperatuur verhitten. Testen in het lab tonen aan dat dit product een veel ecologischer alternatief kan zijn voor de huidige potgrond en de fruitteelt kan verduurzamen”, zeggen Marijke Jozefczak van UHasselt en Bart Vandecasteele van ILVO.

Traditionele potgrond die nu gebruikt wordt in substraatteelt (teelt voor bessen, frambozen, aardbeien,…) heeft een negatieve impact op het leefmilieu. Deze potgrond bestaat voor een groot deel uit witveen of turf, bij de ontginning hiervan moeten gebieden worden drooggetrokken waarbij er heel wat CO² vrijkomt. En ook qua transport heeft de traditionele potgrond nadelen omdat deze nu hoofdzakelijk uit de Baltische regio naar ons land wordt getransporteerd.

Ecologisch alternatief

“Samen met ILVO hebben wij gewerkt aan een ecologischer alternatief voor in de fruitteelt en landbouw”, zegt prof. dr. Ann Cuypers, UHasselt. “Onze bodemverbeteraar – biochar – kan gemaakt worden uit organische reststromen zoals mest, gewasresten, maaisel, hakselhout. Allemaal producten met een lage economische waarde. We verhitten deze volgens de techniek van pyrolyse, een chemisch proces op hoge temperaturen van 400 tot 800 graden waarbij er geen verbranding plaatsvindt. Op die manier ontstaat er een zwarte, vaste materie, beetje vergelijkbaar met houtskool.”

Minder gewasbeschermingsmiddelen

Biochar heeft heel wat voordelen. Door zijn unieke samenstelling kan de bodemverbeteraar beter water en voedingsstoffen opnemen. Testen in het lab toonden ook aan dat biochar het verdedigingssysteem van de aardbeiplant versterkt en zo de plant helpt om zich beter te kunnen weren tegen ziekten. Dit zorgt ervoor dat er minder chemische gewasbeschermingsmiddelen moeten gebruikt worden dan bij de teelt met traditionele potgrond. In enkele serres van pcfruit testten de onderzoekers nu verschillende biochartypes uit in de aardbeiteelt.

“Voor het eerst testen we vijf van onze verschillende biochars uit in de fruitteelt en we hopen hiermee onze resultaten uit het lab te kunnen valideren. In totaal gebruiken we de biochar bij meer dan 3000 aardbeienplantjes. We analyseren de kwaliteit van de aardbeien en kijken op moleculair vlak naar de plant en hoe deze reageert op de biochar. Op deze manier hopen we aan te kunnen tonen dat biochar kan helpen om te komen tot een duurzamere teelt”, zegt Jane Debode van ILVO.

Dit onderzoek kadert binnen het SBO-project BASTA dat kan rekenen op financiële steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Dit project wordt begeleid door een ruime groep aan stakeholders uit de onderzoekswereld, industrie en beleid.

Je wint 3 keer

Koolstof wordt voor een langere periode vastgelegd. Dat is in het hele klimaatverhaal heel belangrijk. Als je die stabiele koolstof dan ook nog eens kunt gebruiken om duurzame materialen te vervangen en om planten op een meer duurzame manier te laten groeien. Dan win je drie keer.”

Begin 2023 zouden de eindresultaten van de test bekend moeten zijn. Daarna zal het nog enkele jaren duren vooraleer biochar massaal in de aardbeiteelt gebruikt wordt.

VRT

INFO & REPORTAGES

 


  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer