Tijdens het overleg liet ook de minister weten dat ze die mening toegedaan is. “Mensen angst aanjagen voor een plan dat er nog niet is en nog in de beginfase zit van overleg, helpt niemand vooruit. Door vandaag in gesprek te gaan met elkaar hebben we duidelijk de specifieke knelpunten van op het terrein in de Westhoek geïdentificeerd, maar tegelijk ook samen nagedacht over andere werkbare maatregelen voor een betere waterkwaliteit”, klinkt het.
N-VA arrondissement Ieper maakte dan ook van de gelegenheid gebruik om de puntjes op de i zetten bij de minister over het belang van de specifieke sectoren in de Westhoek en het lokale standpunt over het toekomstige mestactieplan.
“Wij gaan volledig akkoord met het feit dat die waterkwaliteit dringend aangepakt moet worden om ook te voorkomen dat een rechter in de plaats van de politiek zal beslissen. Maar de totaalsom van voorstellen die in de werktekst ongenuanceerd gelanceerd werden, lijken ons niet realistisch. Wij vroegen en verkregen dan ook een onderhoud bij de minister om de lokale belangen van de Westhoek te benadrukken. De commotie die hierdoor ontstaat is niet te overschouwen. De Westhoek is dé groenteschuur van Vlaanderen en daarbuiten. De minister bevestigde dat het haar intentie geenszins is de landbouw in de Westhoek onmogelijk te maken en de daaraan verbonden sectoren willens nillens te raken”, klinkt het.
Het arrondissement Ieper en bij uitbreiding de gehele Westhoek is de voornaamste regio waar aardappelen en groenten geteeld worden en waar de bijhorende agro-industrie gevestigd is. Het kan niet de bedoeling zijn onze tewerkstelling en welvaart in gedrang te brengen. Wij streven met N-VA naar een evolutie, geen revolutie! Op dat vlak treden we dan ook de woorden van de minister bij, die ze vandaag herhaalde: “Er komt geen revolutie dat de patat, frieten en groenten van ons bord doet verdwijnen”.
Waterkwaliteit verbeteren zonder de sector dood te knijpen.
N-VA Westhoek pleit voor het inschakelen van geavanceerde technologieën die ontwikkeld worden aan onze onderzoeksinstellingen en universiteiten. Tal van filtersystemen om stikstof en fosfor uit het water te halen worden uitgebreid in de praktijk getest. Daarnaast komen nieuwe beheerstechnieken van grachten en beken, precisiebemestingssystemen en aangepaste gewasvariëteiten, waarmee we de kwaliteit van ons oppervlaktewater kunnen optimaliseren zonder een specifieke landbouwsector in het gedrang te brengen. De verschillende mogelijkheden op dat vlak werden aan de minister toegelicht zodat ze die ook aan haar administratie kan bezorgen voor het verdere traject. “De werktekst die in bespreking is zal immers nog onderhevig zijn aan wijzigingen op basis van input van alle belanghebbenden”.
“Net zoals de minister haar administratie vroeg om in het voortraject meer dan 75 individuele landbouwers te betrekken, wat een goede zaak is, denken we dat door verder sereen samenzitten met de landbouwsector en zijn organisaties, met de academische wereld van landbouw & milieu, en met de regeringspartijen, een beter MAP tot stand kan komen om de beoogde doelstellingen te behalen. Want die trekken we geenszins in twijfel, integendeel het is in het belang van ons allemaal dat de waterkwaliteit er sterker op vooruitgaat”, klinkt het.
Dergelijke sneuvelteksten naar de media lekken werkt een sereen debat echter niet in de hand. Integendeel, het bevordert extremisme en m'en-foutisme. Ook de minister hekelde de voorbarige lekken al om die reden. N-VA arrondissement Ieper roept dan ook samen met minister Demir iedereen die deelneemt aan dit overleg op om het overleg kansen te geven en niet bij voorbaat te bombarderen.
Ons arrondissement vindt een luisterend oor bij minister Demir.
N-VA arrondissement Ieper is tevreden dat minister Demir meteen de tijd nam om te luisteren naar de bezorgdheden op het terrein. Samen gaan we op zoek naar oplossingen én om de kwaliteit van het water aan te pakken én om de teelt van groenten en aardappelen en de verwerking ervan op een kwalitatieve manier verder te ondersteunen met respect voor de omgeving.
De minister wees er nog op dat de besprekingen van het mestactieplan nog heel wat stappen moet doorlopen en is tevreden met de constructieve houding van de N-VA-afdelingen in de Westhoek.
Koen Descheemaeker, voorzitter N-VA-bestuur arrondissement Ieper, namens het voltallige bestuur
Jan Vanbruwaene, ondervoorzitter N-VA-bestuur arrondissement Ieper, lid nationaal partijbestuur
Luc Coupillie, provincieraadslid voor arrondissementen Ieper-Oostende-Veurne-Diksmuide
Dominique Cool, burgemeester Langemark-Poelkapelle Joeri Demonie, landbouwer, voorzitter N-VA Langemark-Poelkapelle