|
Laatste 5 jaar stopten 1.000 landbouwers met suikerbieten
Sinds 2017 zijn zowat 1.000 Belgische landbouwers gestopt met het telen van suikerbieten. Dat heeft de bietensector bekendgemaakt, tijdens een evenement in Gembloux. De sector trekt aan de alarmbel.
|
Op dit moment zijn er nog 6.500 landbouwers in België die suikerbieten verbouwen. In vergelijking met 2017 zijn dat er ongeveer 1.000 minder, goed voor een daling van 14 procent. Het stoppen van de boeren komt overeen met een vermindering van ongeveer 7.000 hectare teelt, of 12 procent.
De redenen voor de daling zijn volgens Déborah Motteux, woordvoerder van de Tiense Suikerraffinaderij, te wijten aan de "onzekere markt". "Er zijn een tijd quota opgelegd geweest voor de suikerproductie. Toen die afgeschaft werden, kwam er een overproductie, wat leidde tot een prijsdaling van 1.000 euro tot 300 euro per ton suiker. Ook extra richtlijnen rond pesticiden doen landbouwers afhaken."
Met het evenement, georganiseerd door Tiense Suikerraffinaderij, Iscal, het bieteninstituut KBIVB en het syndicaat voor bietentelers CBB, wil de sector aan de alarmbel trekken en oplossingen bespreken, zodat er niet nog meer bietentelers stoppen. Een goede 200 personen volgen woensdag debatten, een rondetafelgesprek en presentaties over onder meer biodiversiteit en innovatieve landbouwtechnieken.
Voor Motteux liggen de belangrijkste oplossingen in innovatieve oplossingen en onderzoek. "Innovatieve nieuwigheden kunnen boeren helpen om te gaan met problemen als de klimaatverandering en de energiecrisis, en hen zo aan boord houden. En dat is belangrijk: indirect schept de suikersector ruim 40.000 banen in België."
|
|