Terugblik 2022
2022 ligt bijna achter ons. Het was een moeilijk jaar. Dossiers zowel binnen als buiten onze veiling zorgden er voor dat het geen evidente tijd was om dagverse groenten en fruit te produceren. Als externe factoren waren er: de hoge inflatie, de energiecrisis, de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen met hoge verpakkingsprijzen als logisch gevolg, het moeilijke economische klimaat, de grote droogte van de voorbije zomer, de stikstofproblematiek, MAP7, ……. Deze dossiers dwongen onze producenten om strategische keuzes te maken in hun bedrijfsvoering en een rem te zetten op productie, innovaties en investeringen om het hoofd te bieden aan andere precaire uitdagingen. Zonder steun van onze ketenpartners en overheden riskeren de lokale verankering en de continuïteit van onze hele voedingsketen te worden ondergraven en dreigt Vlaanderen, na energie, ook voor zijn voedselproductie afhankelijk te worden van het buitenland. En niemand wil dit, toch?
Maar het was gelukkig niet allemaal kommer en kwel in 2022. Er waren natuurlijk ook positieve evoluties ten gunste van de Vlaamse land- en tuinbouw. Ik denk aan de herwonnen vrijheid na twee ellendige coronajaren, de hervorming van de pachtwet na 8 jaar getouwtrek en de invoering van een minimumpensioen voor meewerkende echtgenoten.
In meerdere opzichten was 2022 ook binnen de REO Veiling een bijzonder jaar. Zo was er het fusietraject met Coöperatie Hoogstraten dat uiteindelijk werd stopgezet omdat het water te diep bleek. Een en ander stelde de weerbaarheid, veerkracht en slagkracht van onze veiling tijdens het voorbije jaar behoorlijk op de proef. Maar onze producenten, kopers en andere stakeholders hebben daar uiteindelijk weinig van gemerkt. De vertrouwde dienstverlening en de dagdagelijkse klantenservice van onze veiling werden op peil gehouden in 2022 dankzij een sterk engagement en de enthousiaste inzet van onze medewerkers. Dit gegeven samen met de werkkracht, vakkennis en grote flexibiliteit van onze producenten vertaalde zich uiteindelijk in een jaaromzet die het recordcijfer van 2021 evenaart.
Enkele cijfers
- PDF
2 jaarhelften als elkaars tegenpool
- Factor 1: het Weer
o 1ste jaarhelft: (te) groot aanbod van vollegrondsgroenten in Europa en minder belichte teelten, wisselvallige winter, druk op consumptie
o 2de jaarhelft: lente en zomer met positieve invloed op consumptie van zomergroenten, negatief effect op opbrengsten in openlucht (waterverbod, hittegolven)
- Factor 2: Oorlog in Europa
o Meer akkerbouwproducten, minder groenten voor de versmarkt
o Inflatie zet druk op consumptie van verse groenten en fruit
- Positieve signalen vanuit de REO Veiling
o Omzet en aanvoer op peil
o Zomergroenten deden het goed, vollegrondsgroenten sinds najaar 2022 beter
o Geen 1 lijn te trekken: veel verschil tussen teelten en periode van telen (zie aardbeien)
o Kwaliteit laat zich beter betalen
o Positieve inzet door producenten naar duurzaamheid
o Goede spreiding van de afzet op verschillende afzetmarkten: België en Frankrijk als trekkers, Zuid-Europa wint aan belang
Vooruitblik 2023
Voor de REO Veiling zal 2023 een belangrijk jaar worden, een jaar van vernieuwing, modernisering en strategische aanpassingen aan de veranderde omstandigheden. 2023 zal in dit opzicht grote uitdagingen met zich meebrengen, die veranderingen zullen teweeg brengen.
Daarbij zal veel aandacht zal worden besteed aan de begeleiding om dit veranderingstraject te doen slagen. Begeleiding van zowel onze medewerkers als onze producenten/aandeelhouders om de transitie te maken naar een producentenorganisatie die klaar is voor de toekomst en haar uitdagingen.
Intern ligt in eerste instantie de nadruk op het uitwerken van een moderne, vernieuwde organisatiestructuur waarbij een cultuur van samenwerking, teamspirit, wederzijds respect en flexibiliteit centraal staat. Een organisatiestructuur die de kerntaken van een producentenorganisatie weerspiegelt, het vermarkten van de producten van onze telers op een zo efficiënt mogelijke manier ondersteunt door efficiënte logistieke en administratief/financiële processen. Dit is een transitieproces waarbij de directie het belang van coaching en begeleiding zeer ernstig neemt.
Op bestuurlijk niveau zal in 2023 de koers van de REO Veiling en haar positie in de veranderende sector worden bepaald. Ook hier zullen samenwerking en flexibiliteit de basis vormen voor deze strategische oefening. Het management heeft vervolgens de taak om de visie en deze uitgewerkte strategie te laten doordringen in de organisatie. De directie zal de medewerkers begeleiden in het uitvoeren van de strategie middels processen en projecten met een hoge efficiëntie en kwaliteitsniveau (operational excellence).
De huidige, lopende investeringen in duurzaamheid en energie-onafhankelijkheid (PV-panelen), food safety en de modernisering van de personeelsruimten en het laadlokaal voor heftrucks zullen worden afgewerkt. Buiten andere kleinere vervangingsinvesteringen, investeringen in groenzones en beplantingen en investeringen die kunnen voortvloeien uit de vernieuwing van de organisatiestructuur, zijn er momenteel geen verdere investeringen gepland.
De REO Veiling staat dus voor de uitdagende opdracht in 2023 om haar relevantie in de sector van verse groenten en fruit te bestendigen en uit te breiden. Samen met onze gemotiveerde en enthousiaste medewerkers zullen wij de markt blijven voorzien van duurzaam geteelde, gezonde producten van onze vakbekwame telers.