Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 feb 2023 13:18 

Actiegroep Fruittelers en CepiFruit: sensibiliseringscampagne eerlijke prijzen voor onze top appel


Vandaag, 6 februari 2023, organiseren de Actiegroep Fruittelers en Cepifruit een sensibiliseringscampagne ten aanzien van de grootwarenhuizen en de consumenten.
De marges die de supermarkten beuren zijn ruimschoots voldoende om de producenten een eerlijke prijs te geven voor hun product, zonder dat de consument dient bij te betalen.
Een colonne van een 80-tal tractoren is vanochtend vertrokken vanuit Sint-Truiden over Tienen en Boutersem om zo aan te komen bij het kantoor van Comeos, vertegenwoordiger van de Belgische handel en diensten, Av. Edmond Van Nieuwenhuyse 8 te Auderghem.
Ze protesteren tegen de grote marges die de winkelketens realiseren op de kap van de fruittelers.

DE PRODUCTIEKOSTPRIJZEN ZIJN GEËXPLOSEERD

1. Personeel:

  • Personeelskosten verhogen regelmatig, zonder een compensatie in de prijs van het product
  • Recrutering is problematisch voor de seizoensarbeiders (pluk, snoeien, ...) en onmogelijk voor het blijvend personeel

2. Energie:

  • Hoge electriciteitskosten voor bewaring
  • Hoge gas- en brandstofkosten

3. Meststoffen:

  • Prijzen +300 %.
  • Tekort aan voorraden

4. Verpakking:

Plastieken kisten, palloxen en het materiaal voor bewaring +30 %.

5. Transport/ logistiek:

Sterk gestegen

6. Verbruik door consumenten:

Gemiddeld verbruik appelen per inwoner: 12,3 kg in 2003 naar 7,33 kg in 2020, een daling van 40% in 17 jaar

7. Import:

Hoewel onze eigenste appel één van de meest gecontroleerde producten (voedselveiligheid, sanitair, ecologisch, ...) is over de hele wereld, worden nog massaal 'buitenlandse' appelen ingevoerd. Een schande!

De telers werken dit jaar aan een VERLIES VAN 8.000 à 9.000 €/ha

Een onhoudbare situatie, waardoor onze trotse appelteelt dreigt compleet te verdwijnen

"Wij willen een eerlijke prijs voor een eerlijk product", zegt Xavier Laduron, woordvoerder van de actie. "De marges zijn niet eerlijk verdeeld. Iedereen moet zijn boterham verdienen, maar het doel is om de marges beter te spreiden. Wij krijgen nu 40 cent voor 1 kg appelen. De supermarkten verkopen diezelfde kg aan 2 euro per kg.

Aan de grootwarenhuizen vragen we:

  • Geef de producenten een EERLIJKE PRIJS
  • Stop met import vanuit het buitenland, koop BELGISCHE APPELEN
  • Zet duidelijk de juiste afkomst van de appel op het etiket, en dit dient gecontroleerd op winkel-niveau, zodat de consument duidelijk en correct ingelicht is wat hij koopt
  • Stop onmiddellijk appelen te kopen waarvoor je nu minder betaalt dan in 2018

Aan de consumenten vragen we meer BEWUSTWORDING door meer aandacht te besteden aan wat ze precies kopen. De toekomst van de onze appelsector hangt hiervan af.

Koop appelen VAN BELGISCHE BODEM

Raf Goffin runt een gemengd fruitbedrijf - appels, peren en kersen - in Borgloon. Goffin staat mee aan het hoofd van de actie, georganiseerd door de Actiegroep Fruittelers. “Eén tiende krijgen van de supermarktprijs is geen normale verhouding. Toch is dat al jaren zo. Alleen is het nu niet meer houdbaar aangezien al onze andere kosten stijgen. Terwijl de supermarkten intussen hoge winstmarges nemen.”
“Aan die prijs kunnen wij niet produceren”, stelt Goffin. “De supermarkten gaan wel omhoog met hun prijzen, maar wij krijgen geen cent meer. Als het zo verder gaat, zullen velen van ons het hoofd niet boven water kunnen houden. De consument mag dat gerust weten. Nee, moét dat weten.

Het stoort ons ook enorm dat de Pink Lady-appel massaal wordt ingevoerd. Er wordt ook veel reclame voor gemaakt terwijl de mensen niet eens weten dat dat een buitenlandse appel is. Intussen komen onze Jonagoldappels en variëteiten niet in beeld terwijl ze zeker zo lekker zijn. Bovendien zijn wij een van de strengst gecontroleerde landen in heel Europa, maar worden we niet beloond voor onze kwaliteit. Het is genoeg. Er is geen toekomst meer in de fruitteelt. De vergrijzing slaat hard toe. De gemiddelde leeftijd van de fruitteler is 58 jaar en er is nauwelijks opvolging. Schrijf maar op: dit is een noodkreet.”

Uit onderzoek blijkt dat het verschil tussen wat consumenten voor haar fruit betalen en wat de fruittelers krijgen, volgens hen, ook 'veel te groot is'. "Willen we onze lokale fruitproductie behouden, dan verdienen onze fruittelers géén aalmoes, maar wel een éérlijke prijs. Het is hoogdringend dat ze een hogere prijs krijgen, zodat ook zij hun boterham kunnen blijven verdienen. Ook zij werken elke dag keihard voor de lekker, gezonde en duurzaam fruit, dat ze lokaal telen". 

Minister Demir steunt de actie van de fruittelers: "Zowel Comeos als de federale regering moet meer initiatieven kunnen nemen om de fruitboeren een eerlijke prijs te gunnen, zonder dat dat in de winkels tot duurdere prijzen moet leiden. “Vooral vanuit de retailerswereld wordt geen of onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van de druk die ze de fruitboeren, en bij uitbreiding alle landbouwers, opleggen. Het zou goed zijn om in de agrovoedingsketen een soort orgaan/regulator operationeel te maken dat effectief en actief waakt over een rechtvaardigere verdeling tussen alle actoren in de keten en desnoods ook wetgevend of financieel ingrijpt op het juiste moment”.

De federale bevoegdheid terzake neemt haar verantwoordelijkheid. Samen met een technische werkgroep wordt hier met minister Clarinval aan gewerkt. Daar zijn de telers heel tevreden over. Deze actie was een eerste voorzet!

BELUISTER VRT

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer