Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 feb 2023 13:26 

Energiecrisis wordt voedingscrisis


De inflatie, die aangeeft hoe snel de prijzen stijgen, is voor de vierde keer op rij gedaald. Het leven werd in februari ‘maar’ 6,6 procent duurder. Vorige maand was dat nog 8,05 procent. Energie en huishoudapparaten werden zelfs goedkoper in vergelijking met vorige maand. Toch is er geen reden om te vieren. De prijs van voeding blijft namelijk nog wel de hoogte inschieten.

Met het inflatiecijfer vergelijken we hoe duur het leven is ten opzichte van een jaar geleden. Deze maand zien we dat het cijfer daalt naar 6,6 procent. Dat betekent dat wat in februari 2022 nog 100 euro kostte, nu 107 euro kost. Bij een normale inflatie van 2 à 3 procent zouden we slechts op 102 euro zouden uitkomen.

Afgelopen maand is vooral voeding fors duurder geworden. Voeding en niet-alcoholische dranken zijn bijna 17 procent duurder dan een jaar geleden. “Met andere woorden: voeding werd op een jaar tijd zoveel duurder als normaal op meer dan 8 jaar”, aldus arbeidsexpert Stijn Baert op Twitter. Vooral de inflatie van voornamelijk oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees is de afgelopen maanden sterk gestegen.

Melk, kaas en eieren zijn 26,0 procent duurder dan een jaar geleden en oliën en vetten 24,4 procent. “Werd de inflatie lange tijd gedreven door de energieprijzen, dan is dat nu heel duidelijk door voeding. De energiecrisis is een voedingsprijscrisis geworden”, zegt Baert.

Daarnaast is ook de woninghuur duurder geworden. De inflatie voor woninghuur ging van 5,93 procent naar 6,16 procent. Ook de prijs van hout en andere vaste brandstoffen ging verder de hoogte in. Die zijn namelijk 46,4 procent duurder geworden dan vorig jaar.

Wat is er goedkoper geworden?

Wat energie betreft, zien we deze maand een verdere sterke daling van de inflatie. Elektriciteit werd op een maand 16,2 procent goedkoper, gas maar liefst 27,1 procent. Gas (-30,8 procent) en elektriciteit (-16 procent) werden zelfs goedkoper dan een jaar geleden.

Hetzelfde geldt voor televisietoestellen (-13,1 procent), opslagmedia (-8,4 procent) en smartphones (-6 procent).Verder hadden ook kleding en producten voor lichaamsverzorging een verlagend effect op het inflatiecijfer.

 


  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer