Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 apr 2023 11:07 

Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2023


Het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid lanceert een nieuwe oproep naar projectvoorstellen voor onderzoek rond biologische landbouw. De geselecteerde onderzoeksprojecten worden gefinancierd met een budget van maximum 150.000 euro. De projectvoorstellen kunnen worden ingediend tot en met 15 juni 2023.

De projectvoorstellen moeten één van de volgende thema’s behandelen:

Robuuste biologische plantaardige productiesystemen:

  1. Het beheersen van ziektes en plagen aan de hand van agro-ecologische praktijken vanuit een systeemaanpak;
  2. Systeemgerichte oplossingen voor onkruidproblematieken in biologische teeltsystemen door het werken aan bodemkwaliteit, bodembewerking en vruchtwisseling.

Robuuste biologische dierlijke productiesystemen:

  1. Optimaliseren van uitloop en bedrijfseigen voederproductie;
  2. Geïntegreerde aanpak van worminfecties bij biologische leghennen.

Toelichting

De thema’s van deze oproep situeren zich in de “Onderzoeksstrategie Biologische Landbouw & Voeding Vlaanderen 2018-2022” van het Vlaams Onderzoeks- en Kennisnetwerk voor Biologische Landbouw & Voeding (NOBL, CCBT, Biobedrijfsnetwerken) binnen het thema ”Robuuste biologische productiesystemen”.

Meer toelichting bij de verschillende thema’s is terug te vinden op de website https://lv.vlaanderen.be/bedrijfsvoering/biologische-landbouw/nieuws-biologische-landbouw.

Indieningsvoorwaarden

Deze onderzoeksoproep is bedoeld voor Vlaamse wetenschappelijke onderwijs- en onderzoeksinstellingen zonder commerciële doelstellingen (hogescholen en universiteiten), bij voorkeur in een consortium met praktijkcentra en richt zich op fundamenteel/toegepast onderzoek.

De projecten worden, zowel op het vlak van praktijktoepassingen als voor de meer fundamentele onderzoeks-aspecten, samen met de biosector uitgeschreven, uitgevoerd en opgevolgd. Om in aanmerking te komen voor de selectie, is daarom een attest vereist waaruit blijkt dat het onderzoeksvoorstel gedragen wordt door de sector (bij voorbeeld het verslag van een vergadering met landbouwers, een lijst met handtekeningen of een schriftelijk akkoord…). Samenwerking en partnerschap tussen enerzijds het praktijkveld (proefcentra, bio bedrijfsnetwerken, …) en de indienende instellingen is onontbeerlijk en is een voorwaarde voor het project. Het onderzoek moet uitgevoerd worden op biologische gecertificeerde bedrijven en/of onder biologische omstandigheden. Dat mag on-farm zijn.

Er wordt aan de indieners gevraagd een kort filmpje te maken waarin de onderzoeksresultaten van het project worden toegelicht op maat van de biolandbouwers.

Voor deze “Oproep onderzoek biologische landbouw 2023” is een totaalbudget voorzien van 300.000 euro, met een maximumsteunbudget van 150.000 euro per project. Indien een onderzoeksvoorstel reeds via andere financieringsbronnen bekostigd wordt, zal het geweigerd worden.

Projecten kunnen ten vroegste starten 1 januari 2024 en ten laatste op 31 december 2024. De projectduur bedraagt maximum drie jaar.

In de projectvoorstellen moet de begroting opgemaakt worden op basis van de geschatte reële kosten. Na afloop van het project moeten deze kosten bewezen worden aan de hand van een eindafrekening.

De aanvraag voor onderzoeksprojecten gebeurt via een aanvraagformulier (terug te vinden op https://lv.vlaanderen.be/bedrijfsvoering/biologische-landbouw/nieuws-biologische-landbouw). De handleiding van het aanvraagformulier is eveneens op dezelfde pagina te vinden.

Het aanvraagformulier moet conform bijgevoegde handleiding ingevuld worden en gehandtekend zijn. Het moet uiterlijk tegen 15 juni 2023 verstuurd worden naar projectenonderzoekbio@lv.vlaanderen.be. Enkel de volledige en ingediende tijdig voorstellen zullen beoordeeld worden.

Een jury samengesteld uit ambtenaren van de Vlaamse overheid zal de ingediende projecten beoordelen.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer