Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 jun 2023 13:14 

Verruim die opkoopregeling door de instapdrempel te verlagen


Waar wacht de regering op om de opkoopregeling voor varkens open te trekken en om meer varkenshouders de kans te geven om op vrijwillige basis afscheid te nemen van hun varkens? Angst voor eventuele negatieve effecten is ongegrond.

De kans op succes zou wel stijgen. Want van degenen die zich nu gemeld hebben, gaan er ook nog afvallen.

Het Algemeen Boerensyndicaat heeft steeds aangedrongen op een voldoende ruime opkoopregeling. Een ruime opkoopregeling, niet enkel gericht op de bedrijven met de grootste impact op natuur, zou de stikstofbelasting generiek doen dalen in Vlaanderen. Iedere bijdrage ter reductie van de stikstofuitstoot helpt ons om sneller zekerheid te kunnen krijgen op vergunningsvlak voor de blijvers en andere veehouders. Het was van in het begin duidelijk dat voor deze beperkte opkoopregeling het animo niet bijster groot zou zijn.

De Vlaamse Regering heeft vandaag de kans om deze fout recht te zetten en zo het volledige potentieel van een opkoopregeling te benutten. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt.

We blijven bij ons standpunt dat deze regeling opengesteld moet worden voor iedereen die boven de drempel van 0,025% impactscore zit, in plaats van vast te houden aan 0,5%.

Wij zijn er ook reeds langer van overtuigd dat een iets kleinere varkensstapel ook effectief zal bijdragen aan een betere positie van de Vlaamse varkenshouder. Waar langs aanbodzijde een stapje teruggezet wordt volgt een opwaartse prijscorrectie en een beter economisch resultaat. De Vlaamse  varkenshouders waren overigens in 2021, tijdens de bij wijlen felle discussies over de grootte van de varkensstapel en de zeer variabele markten, zélf vragende partij tot reductie van de varkensstapel op korte termijn. Wij blijven die vraag vandaag verder uitspreken en ondersteunen!

Naast de verlaging van de impactscore tot 0,025%, dient de Vlaamse Regering ook werk te maken van het wegwerken van een ander obstakel. Varkenshouders die in het recente verleden gebruik gemaakt hebben van VLIF-steun kunnen nu maar moeilijk instappen. Ze dreigen immers een groot deel van die steun te moeten terug te betalen.

Een ruimere opkoopregeling is in het belang van de gehele Vlaamse veehouderij. Een succes helpt de zware reductiedoelstellingen net iets behapbaarder te maken voor de collega-veehouders die doorgaan.

De resultaten van deze regeling moeten ook per direct opgenomen en verrekend worden in de totale stikstofregeling. De daling van de uitstoot zal goed te modelleren zijn, dus niets dat dit in de weg staat.

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer