Afstand tot waterlopen
In het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 vormt de aanleg van bufferstroken langs waterlopen een belangrijk element van de conditionaliteit. De stroken die niet bemest worden zijn bufferstroken, die een buffer vormen tussen de waterloop en de bemeste percelen en afspoeling van meststoffen naar de waterloop beperken.
Langs alle waterlopen en oppervlaktewaterlichamen uit het Grootschalig Referentiebestand (GRB) mogen landbouwers niet bemesten met dierlijke mest, kunstmest en andere meststoffen in een strook van:
- 5 m breed vanaf de bovenste rand van het talud van een waterloop;
- 10 m breed vanaf de bovenste rand van het talud van een waterloop die ligt in het Vlaams Ecologisch Netwerk;
- 10 m breed vanaf de bovenste rand van het talud van een waterloop die ligt aan een steile helling.
Hoe verder wordt bemest van de waterlopen, hoe kleiner de kans dat nitraat in de waterloop uitspoelt.
Overzicht waterlopen en oppervlaktewaterlichamen
Landbouwers vinden de waterlopen en oppervlaktewaterlichamen uit het Grootschalig Referentiebestand (GRB) terug op:
Als u geen gebruik kunt maken van de bovenstaande bronnen, vindt u alle waterlopen en oppervlaktewaterlichamen ook terug op het Geoloket landbouw.
Wat als de afstandsregels niet worden nageleefd?
Om de waterkwaliteit te beschermen en te verbeteren houdt de Mestbank toezicht op de naleving van de wetgeving. In het voorjaar hebben de toezichthouders van de Mestbank de afstandsregel van 5 meter toegelicht tijdens hun terreincontroles. Die sensibiliseringsactie loopt nu ten einde. Vanaf 1 juli 2023 stellen de toezichthouders bij het vaststellen van een inbreuk een proces-verbaal op.
Beheerovereenkomst of ecoregeling
Bufferstroken kunnen gepaard gaan met een vergoeding in de vorm van een beheerovereenkomst of ecoregeling. Meer informatie daarover is terug te vinden op de website van de VLM en de website van het Departement Landbouw & Visserij:
Beheerovereenkomsten
Ecoregeling bufferstrook