Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 jul 2023 16:41 

Betere inkomensvorming voor Vlaamse landbouwers Inspiratie uit Franse wetgeving


In zijn recente advies dat een actiever en breder socio-economisch beleid rond landbouw bepleit, wijst de SALV op de Franse wetten EGalim. Die bieden een wettelijke omkadering om tot een betere landbouwinkomensvorming te komen. Dit wetgevend pakket is tot stand gekomen vanuit de États Généraux de l’Alimentation en vandaar bekend onder de naam EGalim. De Franse context kan inspiratie bieden om binnen Vlaanderen (en België) een wetgevend initiatief tot stand te brengen als een stevig fundament voor eerlijke en evenwichtige prijsvorming en een gelijk speelveld in het internationale agrohandelsverkeer.

 

 

recente advies
Daarom liet de SALV zich op 14 juni informeren over de wetten EGalim. Een vertegenwoordiging van de organisatie voor jonge landbouwers in Frankrijk, Jeunes Agriculteurs, gaf toelichting over de werking van de Franse wetgeving en hun appreciatie ervan. Daarna bood de Vlaamse evenknie Groene Kring vanuit het perspectief van de Vlaamse jonge boeren een reflectie over de initiatieven in Frankrijk en waar aandacht voor nodig is in Vlaanderen/België. Een interessante vragenronde tussen Jeunes Agriculteurs en de ledenorganisaties van de SALV sloot deze boeiende, internationale gedachtewisseling af.
Eerder liet de adviesraad zich al informeren over de aanpak en onderzoeksbevindingen rond eerlijke en echte prijzen in Nederland. De beleidsaanbevelingen voor een actiever en breder socio-economisch beleid rond landbouw, de hoorzittingen en gedachtewisselingen hierover en de toekomstige werkzaamheden van de adviesraad rond socio-economische thema’s bouwen verder op de kansen die de SALV-Visienota in algemene termen detecteerde als antwoord op de uitdagingen rond landbouw en economie.

 

 

 

bekijk de toelichting en de presentaties

 

 

 

 

 
 


  Nieuwsflash
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer