Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 jul 2023 12:03 

Pcfruit in Sint-Truiden legt waterbassin aan om meer regenwater op te vangen


Het Proefcentrum Fruitteelt (Pcfruit) in Sint-Truiden heeft een waterbassin aangelegd om meer regenwater op te vangen. De regenwaterkelder, die het centrum tot nu toe gebruikte, bleek te klein om bij hevige regenval al het regenwater op te vangen. Hierdoor ging er heel wat bruikbaar water verloren. Het nieuwe bassin is 20 meter breed, 60 meter lang en 4,5 meter diep en schuine randen waardoor er 2000 kubieke meter water kan worden opgevangen.

Het Proefcentrum Fruitteelt (Pcfruit) in Sint-Truiden heeft recent een waterbassin aangelegd tussen de plantages. Het waterbassin moet ervoor zorgen dat het centrum meer regenwater kan opvangen en hergebruiken. Het zal opgevuld worden met regenwater dat rechtstreeks in het bassin belandt, maar ook al het water van de overkapte plantages zal naar het bassin geleid worden.

Het bassin is 20 meter breed, 60 meter lang en 4,5 meter diep en heeft schuine randen waardoor er 2000 kubieke meter water kan worden opgevangen. "Hier hadden we echt nood aan", zegt Dany Bylemans van Pcfruit. "We hadden al een regenkelder, maar die kon maar 900 kubieke meter water opvangen. Bij lange regenperiodes of felle buien moesten we vaak het overtollige hemelwater in de riool laten stromen. Zonde, want regenwater blijft het goedkoopste water voor landbouwers en fruittelers."

"Nu staan de regenwaterkelder en het waterbassin met elkaar in verbinding dankzij pompen", gaat Bylemans verder. "Zo kunnen we bijvoorbeeld water van het bassin in de regenwaterkelder pompen. Vandaaruit kan het water met de nodige meststoffen naar het juiste gewas geloodst worden. In jaren wanneer er voldoende regen is, verwacht ik dat we dankzij het bassin geen grondwater meer moeten oppompen."

Met het nieuwe bassin dat in contact staat met de regenkelder en het systeem dat het opgevangen water met de nodige meststoffen verdeelt over de plantages, kan het proefcentrum ook heel wat extra informatie geven aan landbouwers, tuin- en fruittelers. Zij kunnen met die informatie beslissen of ze zelf ook gaan investeren om meer regenwater te hergebruiken op hun eigen percelen.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer