Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 jul 2023 13:46 

60 SALV-aanbevelingen voor meer omvattend klimaatadaptatiebeleid


Het definitieve Klimaatadaptatieplan 2030 vereist een betere strategische onderbouwing, een ruimere doelmatigheid en zo een verbreding van de inhoudelijke scope. De verschillende resultaatgebieden van duurzame ontwikkeling moeten daarbij het uitgangspunt vormen van een veelsporig én effectief beleid. Dat stelt de SALV in een tweeledig unaniem advies op eigen initiatief. Daarin onderstreept de adviesraad het belang van een betere betrokkenheid van belanghebbenden in de ontwikkeling van het klimaatadaptatiebeleid.

 

 

. De bredere benadering van klimaatadaptatie als beleidsthema impliceert onder andere een meer diepgaande uitwerking van de socio-economische dimensie van klimaataanpassing, ook in het onderliggende Actieprogramma Klimaatslimme Landbouw. De SALV pleit daarom voor een risicoanalyse en beleidsscan op niveau van afzonderlijke verdienmodellen, subsectoren en specifieke doelgroepen zoals jonge landbouwers. De toetsing laat toe beperkingen op het vlak van capaciteit, middelen en ondersteuning op te sporen en met termijnvisie weg te werken.

Het eerste luik van het advies behandelt de algemene bestuurlijke aanpak. Met het tweede adviesluik biedt de SALV het Departement Landbouw en Visserij proactief krijtlijnen en handvaten voor het te ontwikkelen actieprogramma Klimaatslimme Landbouw. Diverse aanbevelingen vragen ook actie bij andere beleidsdomeinen (zoals Omgeving) en overheden. De adviesraad breekt een lans voor de onderbouwde uitbreiding van agro-ecologische praktijken maar ook voor precisielandbouw. Een voedselsysteembenadering is essentieel: klimaatslimme landbouw is een zaak van de verschillende ketenschakels en van de consument. De SALV gaat dieper in op verschillende thema’s die vanuit het perspectief van klimaataanpassing relevant zijn.

Op 29 juni presenteerde de adviesraad zijn aanbevelingen tijdens een toekomstdialoog met vertegenwoordigers van het Departement Landbouw en Visserij, het Departement Omgeving en van diverse kennisinstellingen (VITO, Inagro). Het advies werd overwegend positief onthaald.

Griet Verstraeten (Departement Omgeving) erkende de relatie tussen mitigatie en adaptatie en achtte de doelmatige en inhoudelijke verbreding vanuit het perspectief van duurzame ontwikkeling erg waardevol. Ze erkende het transversaal karakter van adaptatie als beleidsthema en wees op initiatieven om de beleidscoördinatie te verbeteren.

Laura De Mets (Departement Landbouw en Visserij) ondersteunde deze ambitie op het vlak van beleidssamenwerking, en gaf aan diverse advieselementen te zullen uitwerken binnen het Actieprogramma Klimaatslimme Landbouw, waaronder de voedselsysteembenadering en het belang van de veelzijdige socio-economische toetsing op het vlak van adaptatiecapaciteit.

Greet Ghekiere (Inagro) vond het een omvattend advies. Zij beklemtoonde onder meer het belang van effectieve gewasbescherming ten overstaan van nieuwe ziekten en plagen en wees ook op het belang van integrale maatregelen om verschillende uitdagingen met betrekking tot klimaat, klimaataanpassing, biodiversiteit, enzovoort tegelijk aanpakken. Daarnaast gaf ze diverse concrete inzichten mee in functie van toekomstige advisering rond waterbevoorrading.

Ook Anne Gobin (VITO) drukte haar appreciatie voor het advies uit en wees op het belang van opschaling en zelfs ruimtelijke reorganisatie om de uitdagingen structureel tegemoet te treden.

Tijdens deze dialoog gaf het Departement Landbouw en Visserij een inkijk in het participatietraject dat het departement organiseert in functie van de ontwikkeling van het Actieprogramma Klimaatslimme Landbouw.

 

 

 

 

 

 

Lees de adviezen

 

 

 

 

 

herbekijk de toekomstdialoog

 

 

 

 

 


  Nieuwsflash
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer