Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 aug 2023 14:13 

Nieuwe inschrijvingen voor aanplantsubsidie boslandbouwsystemen (agroforestry) mogelijk tot 15/9


Landbouwers die een subsidie willen aanvragen voor de aanplant van een boslandbouwsysteem in het najaar 2023 - voorjaar 2024, kunnen vanaf nu tot uiterlijk 15 september 2023 inschrijven. Inschrijven kan via het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij op

www.landbouwvlaanderen.be

Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 75% van de aanplantkosten (exclusief BTW). Hieronder vallen de aankoopkosten van de bomen, de kosten voor de arbeid en het machinale werk voor het planten, het verstevigen en beschermen van de bomen en ook de aankoopkosten voor het verstevigings- en beschermingsmateriaal voor de bomen. De kosten worden enkel vergoed als de landbouwer deze uitgaven kan staven met factuur en betaalbewijs en in zoverre ze betrekking hebben op bomen die werden geplant na de goedkeuring van de inschrijving. Als de landbouwer zelf de bomen plant, wordt daarvoor een forfaitair bedrag van 8 euro per boom uitbetaald.

Subsidievoorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet de landbouwer actieve landbouwer zijn in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en ook eigenaar of gebruiker zijn van het boslandbouwperceel. Het perceel moet gelegen zijn in het Vlaamse Gewest, tijdens het huidige en twee voorafgaande jaren minstens 2 jaar in landbouwgebruik geweest zijn en moet ten minste een halve hectare groot zijn. Het boslandbouwperceel moet een plantdichtheid hebben tussen de 30 en 200 bomen per hectare. Wil de landbouwer meer dan 200 bomen per hectare aanplanten, moet een verplicht aanplantingsplan met bijhorende motivering aan de inschrijving toegevoegd worden. De bomen moeten homogeen verspreid zijn over het perceel.

Laagstamfruitbomen, naaldbomen en invasieve exoten komen niet in aanmerking voor subsidie. Ook erfbeplanting komt niet in aanmerking.

De landbouwer kan de subsidie pas als definitief verworven beschouwen als hij de bomen gedurende tien opeenvolgende jaren na het planten behoudt en tussen de bomen een landbouwteelt toepast die jaarlijks in de verzamelaanvraag als hoofdteelt wordt aangegeven.

Voor meer info kan u terecht op onze website www.vlaanderen.be/landbouw/boslandbouwsystemen

Combinatie met betalingsrechten

Percelen waarop een boslandbouwsysteem wordt aangeplant in het kader van deze aanplantsubsidie, zijn subsidiabel voor de betalingsrechten (directe inkomenssteun) als er niet meer dan 200 bomen per hectare op het perceel staan.

Subsidieaanvraag in twee stappen

De subsidieaanvraag gebeurt in twee stappen. Vóór de aanplant gebeurt de inschrijving, na de aanplant volgt een betalingsaanvraag.

Landbouwers die willen genieten van de subsidie voor de aanplant van een boslandbouwsysteem, moeten zich vóór het aanplanten inschrijven bij het Departement Landbouw en Visserij. De inschrijving voor de aanplant in het najaar 2023 - voorjaar 2024 verloopt uitsluitend via de tegel Agromilieumaatregelen en boslandbouwsystemen op het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij op http://www.landbouwvlaanderen.be en enkel van 27 juli 2023 tot en met 15 september 2023.

Alle inschrijvingen worden gerangschikt op basis van de variatie aan boomsoorten op het perceel en het type bomen, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan inheemse en multifunctionele bomen. Alleen steunaanvragen die de minimale doelmatigheidsscore behalen, komen in aanmerking voor de subsidie. Op basis van de ontvangen inschrijvingen en het beschikbare budget bepaalt het Departement Landbouw en Visserij het subsidiepercentage en brengt het de landbouwer daarvan uiterlijk op 15 oktober 2023 op de hoogte.

Na goedkeuring van de inschrijving en na de aanplant van het boslandbouwsysteem kan de landbouwer een betalingsaanvraag indienen via de verzamelaanvraag 2024. De landbouwer moet de bijhorende facturen en betaalbewijzen indienen vóór 30 juni 2024.

Het Departement Landbouw en Visserij betaalt de subsidie in één keer uit nadat het alle controles heeft uitgevoerd.

Deze communicatie kadert binnen het Vlaams Strategisch Plan Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023 - 2027 en is mee gefinancierd door de Europese Unie. Meer informatie vindt u op  www.vlaamsruraalnetwerk.be.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer