Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 sep 2023 10:07 

Witte eieren: goedkoper én milieuvriendelijker


Een aantal supermarktketens, zoals Albert Heijn en Lidl, willen later dit jaar meer witte eieren in de rekken leggen dan bruine. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Witte eieren verkopen goed en zouden beter zijn voor het milieu, is de redenering. Toch is er volgens pluimvee-econoom Peter Van Horne nog een klik nodig in de hoofden van de consument.

Witte eieren beter voor het milieu? Het VRT 1-programma "Factcheckers" achterhaalde eerder al dat witte eieren inderdaad milieuvriendelijker zijn en dat om drie redenen:

    De kippen die witte eieren leggen, produceren meer eieren
    Ze hebben ook een langer productief leven
    En ze eten 7 gram minder per dag (want het zijn iets kleinere kippen)

Door over te schakelen op witte eieren zou de CO2-uitstoot kunnen verlaagd worden met 8.868 ton, berekende "Factcheckers" toen. Oftewel de CO2-uitstoot van 1.657 Belgische gezinnen voor een volledig jaar.

Delhaize springt niet mee op de kar. De winkel testte het aanbod uit tijdens een proefproject. "Na een aantal maanden moesten we vaststellen dat de klanten er niet echt warm voor liepen. Ze grepen terug naar de bruine eieren", legt woordvoerder Roel Dekelver aan onze redactie uit. "In het logistieke proces was er ook meer schade: witte eieren hebben fragielere schalen. Er was voedselverspilling." 

Het is niet altijd zo dat een witte kip witte eieren legt. "Strikt genomen bepaalt de kleur van de oorlel de kleur van de eieren", weet pluimvee-econoom Peter Van Horne. "Maar van de eieren in de supermarkt kan je zeggen: de witte exemplaren zijn van witte kippen, de bruine eitjes van bruine hennen. Dat is 1 op 1 gerelateerd."

In Nederland en Duitsland hebben de witte eieren de voorbije jaren opgang gemaakt. Van Horne: "Het is ook 8% goedkoper voor de boeren om een wit ei "te maken". Economische motieven spelen vooral een rol bij de switch. Winkels verkopen die eieren ook tegen een lagere prijs. En dat is in tijden van inflatie zeker belangrijk voor de consument."

De (Belgische) klant moet wel nog de switch maken in zijn hoofd, zegt kenner Van Horne. "Het is puur de associatie van vroeger waarbij de consument denkt dat bruin milieuvriendelijker is. Ze vinden dat beter, maar dat is nergens op gebaseerd. De kwaliteit en smaak zijn echt hetzelfde."

 


  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer