|
06 sep 2023 |
11:26 |
|
Overijsselse landbouwer treft schikking met Duitse toezichthouder
De Duitse toezichthouder voor handhaving in de zaaizaad en pootgoed vermeerdering, STV te Bonn heeft een schikking getroffen met een Nederlandse landbouwer uit het Overijsselse buurtschap Bruinehaar.
|
Het is de uitkomst van de gerechtelijke procedure voor de Duitse regionale rechtbank te Braunschweig. De landbouwer werd beschuldigd van illegale handel in pootaardappelen en werd door de rechter in haar vonnis gesommeerd te stoppen met de illegale activiteiten en een boete van € 130.000 te voldoen aan de handhavingsorganisatie STV met daarnaast het voldoen van een vergoeding van gemaakte proceskosten. Hiermee is een langdurige, omvangrijke fraudezaak succesvol afgesloten. De harde aanpak en gerechtelijke uitspraak heeft veel impact op de zwarte handel in pootaardappelen in geheel Duitsland maar ook in Nederland.
De zaak tegen de Nederlandse landbouwer maakte deel uit van een omvangrijk Duits onderzoek, naar illegale pootgoedstromen waarbij een handelsnetwerk van meerdere landbouwers in zowel Duitsland als Nederland betrokken waren. Verhandeling vond plaats zonder expliciete toestemming van de kwekersrechthouders in kwestie en zonder dat deze royalty’s voor het gebruik van hun beschermde rassen ooit hebben ontvangen over de jaren 2016 tot en met 2018. Bij het onderzoek werden verschillende bedrijfslocaties doorzocht, waarbij documenten en bewijsmateriaal in beslag zijn genomen. De rechter deelde stevige boetes uit en veroordeelde de betrokkenen ook tot het betalen van een schadevergoeding aan de betreffende kwekersrechthouders. Saillant detail: een van de veroordeelde Duitse landbouwers werd daarnaast nog veroordeeld tot publicatie van het vonnis in diverse Duitse agrarische media. Een gerenommeerde Duitse strafrechtadvocaat spreekt zich in diverse Duitse media uit over structureel gepleegde overtredingen van het kwekersrecht en criminele praktijken die consequent moeten worden onderzocht en bestraft!
“Zeer belangrijk dat de zwarte markt van pootaardappelen in Duitsland een serieuze slag is toegebracht waar ook een grote Nederlandse landbouwer de vinger flink tussen de deur gekregen heeft ” aldus Breeders Trust directeur, Geert Staring. “De royalty’s zijn het fundament waaruit het kweekwerk wordt gefinancierd, het is een continue zoektocht naar nieuwe verbeterde rassen. Die nieuwe rassen zijn belangrijk voor de wereldwijd groeiende vraag naar voedsel in een snel veranderend klimaat.”
|
|
|
|