|
28 sep 2023 |
10:21 |
|
Netwerk schatting oogstdatum: Maïs oogstklaar
Op 21 september werden er op nog 5 locaties van ons netwerk maïsmonsters genomen. Uitgezonderd voor de locatie Poperinge overstijgt het droge stofgehalte van de kuilmaïs overal de kaap van 30%. De vroege rassen LG31206 en Benedictio laten een gemiddeld drogestofpercentage zien van respectievelijk 40% en 38%. De latere rassen SY Glorius en P8888 hebben gemiddeld genomen een drogestofpercentage van 34 à 35%. Ook voor deze rassen kan de oogst ingepland worden.
|
Het weer blijft immers zacht voor de tijd van het jaar en de maïs rijpt bijgevolg verder af.
Op veel percelen blijft echter nog het beeld van groene planten aanwezig. Zoals in de vorige berichten al werd aangehaald is het belangrijk om vooral de kolven goed op te volgen. Gebruik hiervoor zeker de LCV-infofiche om dit correct in te schatten:
|
|
|
Eens het drogestofpercentage hoger komt dan 38%, loeren bewaarproblemen om de hoek. Het is belangrijk wanneer je zulke maïs inkuilt, dat er extra aandacht gaat naar het aanrijden en afdekken. Eens de kuil open is, zorg voor voldoende voersnelheid zodat je problemen met broei voor blijft.
Tips rond inkuilen en bewaring zijn te vinden op de projectpagina van ‘Hittestress bij maïskuilen’ op de LCV-website.
|
Er worden problemen met door Fusarium schimmel aangetaste kolven gesignaleerd. Raadpleeg daarom zeker onze mycotoxinetool. Registreer je via de knop hieronder, in een volgende stap krijg je van ons toegang. De tool voorspelt aan de hand van regio en bijhorende weersgegevens, bodemtextuur, bodembewerking, oogstdatum, voorvrucht en diersoort het risico op mycotoxinen. Je krijgt ook tips. Zo krijg je bij een hoog risico de aanbeveling om een kuilstaal te laten analyseren op mycotoxinen. Aan de hand daarvan kan je samen met je adviseur kiezen om de juiste mycotoxinebinder toe te voegen bij het voeren.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aangezien op de meeste locaties in ons netwerk de maïs geoogst werd, of dit kortelings gebeurt, is dit het laatste bericht van 2023. Zoals we bij de eerste berichten voorspelden sloot de afrijpingscurve dit jaar aan bij deze van 2019 en 2020. 2023 werd echter gekenmerkt door een gestage maar weerom snelle afrijping, te zien aan stijle curve (donkerblauw).
We danken alle partners die meewerketen aan ons netwerk. En ook aan de landbouwers en loonwerkers wensen we een succesvolle oogst en kwaliteitsvolle kuil. Volgend jaar kan je weer op ons rekenen!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|