|
19 okt 2023 |
17:38 |
|
Europees Parlement stemt landbouwdossiers
Het Europees Parlement stemde deze week over drie dossiers van de commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling. Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert op het belang van de omvorming van het Farm Accountancy Data Network naar een Farm Sustainability Data Network, generatievernieuwing in de landbouw en een Europese Eiwitstrategie.
|
Europees Parlementslid en lid van de commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Meten is weten. De uitbreiding van het Farm Accountancy Data Network tot een Farm Sustainability Data Network zorgt ervoor dat we ook duurzaamheids- en sociale data kunnen meten bij onze landbouwbedrijven. Die gegevens zijn belangrijk in het kader van de Green Deal en zo kunnen we ook zien wat de impact is van nieuwe maatregelen op onze boeren. Belangrijk voor mij in deze verordening is dat boeren zelf kunnen kiezen of ze data van hun bedrijf willen delen en dat de verzamelende data niet in het nadeel van de boeren kan spelen.”
“We kunnen die data bijvoorbeeld gebruiken om generatievernieuwing in de landbouw te ondersteunen. Generatievernieuwing is van cruciaal belang voor onze voedselzekerheid en voor het behoud van het rurale landschap. Het aantal landbouwbedrijven in de EU daalde tussen 2005 en 2020 met maar liefst 37% en bijna 58% van alle landbouwers zijn ouder dan 55. In Limburg zijn tussen 2001 en 2021 zelfs 40% van de landbouwbedrijven verdwenen. Dat zijn verontrustende cijfers. Daarom roepen wij in een eigen uitgebreid rapport op generatievernieuwing te ondersteunen. We moeten onze jonge boeren bijstaan. Zij moeten de kern worden van ons landbouwbeleid. Voor mij betekent dit toegang tot betaalbare landbouwgronden, het makkelijker maken voor jonge boeren om een bedrijf over te nemen en inzetten of en stimuleren van innovatieve modellen en technieken. We hebben nog veel jonge boeren die willen boeren, we moeten hen daar alle kansen toe geven”, aldus Vautmans.
“Onze boeren kunnen pas innoveren als zij daarvoor de ruime krijgen. Daarom stemde het Europees Parlement vandaag haar innovatieve Europese Eitwitstrategie via een eigen rapport. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in het aanpakken van de groeiende zorgen met betrekking tot de productie en consumptie van eiwitten binnen de Europese Unie. Een overkoepelende eitwitstrategie biedt verschillende voordelen voor zowel Europa als bij ons in Vlaanderen. Met deze strategie willen we een verminderde afhankelijkheid van derde landen op vlak van eiwitten en kunstmest. Tot op heden komt er veel soja vanuit Brazilië richting Europa als veevoer. Een alomvattend actieplan moet nu ontwikkeld worden om de Europese productie van eiwitten te vergroten. Ook RENURE, meststoffen gewonnen uit dierlijke mest, worden opgenomen in ons rapport. Dat was voor mij belangrijk. Daarnaast heeft de Europese Eiwitstrategie ook voordelen voor de Vlaming. Onderzoek en innovatie op Europees niveau kunnen de Vlaamse eiwitstrategie, die er al sinds 2021 is, kracht bijzetten. Samen vormen deze strategieën noodzakelijke stappen naar een meer duurzame voedselketen”, besluit Hilde Vautmans.
|
|
|
|