Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 nov 2023 13:30 

25 jaar na dioxinecrisis afhandeling van schadevergoeding opnieuw uitgesteld


De zaak rond de schadevergoeding die vetsmelters Verkest en Jacques en Jacqueline Thill van Fogra moeten betalen voor de dioxinecrisis van bijna een kwarteeuw geleden, is dinsdag door de Gentse correctionele rechtbank opnieuw uitgesteld. In september stierf Lucien Verkest op 88-jarige leeftijd, nadat zijn zoon Jan Verkest in 2019 al was overleden. Het is afwachten of de nabestaanden de burgerlijke afhandeling van de zaak verderzetten.

De dioxinecrisis barstte in 1999 los, nadat dioxines in de voedselketen waren terechtgekomen. Uit onderzoek bleek dat de besmetting zijn oorsprong vond bij het bedrijf Verkest in Deinze en bij het Waalse Fogra. Het bedrijf Fogra leverde met giftige pcb's besmette vetstoffen aan Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde. De Verkests leverden zogezegd gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederfabrikanten, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging.

Jan en Lucien Verkest werden later schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Het hof van beroep in Gent veroordeelde Jan en Lucien Verkest in 2010 tot twee jaar celstraf, waarvan de helft met uitstel. In eerste aanleg hadden vader en zoon Verkest een lichtere straf gekregen, namelijk twee jaar cel volledig met uitstel. Jacques en Jacqueline Thill van Fogra, in eerste aanleg veroordeeld tot elk een jaar cel met uitstel, kregen in beroep alleen een geldboete opgelegd.

Op burgerlijk gebied deed de Gentse correctionele rechtbank in 2013 voor het eerst uitspraak. De rechtbank had vetsmelter Verkest veroordeeld tot het betalen van meer dan een miljoen euro aan schadevergoedingen voor benadeelden van de dioxinecrisis. Over de schadevergoeding van de andere partijen werd toen nog geen uitspraak gedaan. Het FAVV kreeg in 2018 in totaal 24 miljoen euro toegekend, maar de zaak bleef aanslepen omdat de rechtbank in bepaalde gevallen een deskundige aanstelde om de schade verder te onderzoeken.

Over die aanstelling en vervanging van de deskundige werden de voorbije jaren verschillende juridische procedures gevoerd, tot voor het Hof van Cassatie. De rechtbank stelde eerder ook het overlijden vast van Jan Verkest, die in 2019 stierf. Nu ook Lucien Verkest overleden is, wachten de partijen af wat de nabestaanden willen doen met de zaak, waarin ook de BV Verkest betrokken was. De rechtbank stelde de zaak dinsdag uit naar 2 januari.

 


  Nieuwsflash
 
Nieuwe invoertarieven aangekondigd door de Amerikaanse president Lees meer
 
 
Lutosa investeert ruim 200 miljoen euro in vestiging Waregem Lees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Belgen zijn meest tevreden met hun persoonlijke relaties Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer