Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 jan 2024 11:51 

Nieuw erkende indelingstoestellen voor varkenskarkassen in de slachthuizen


Vanaf 1 januari 2024 zijn nieuwe erkenningen toegekend aan de indelingstoestellen van varkenskarkassen en moeten de slachthuizen overschakelen. Dit betekent dat de berekening van het percentage aan mager vlees zal wijzigen.

Slachthuizen die gemiddeld meer dan 200 varkens per week slachten, zijn verplicht een erkende indelingsmethode te gebruiken. De erkende methoden stellen de slachthuizen in staat om de karkassen op een objectieve manier in te delen in functie van het aandeel mager vlees. Daarom bestaat elke erkende methode uit een toestel, een bijhorende formule met parameters voor de berekening van dit % mager vlees en een aantal gebruiksvoorwaarden die gerespecteerd moeten worden.

De erkenningsprocedure werd uitgewerkt in nauwe samenwerking met CBKc en IVB en verliep volgens de Vlaamse en de recentste Europese regelgeving, waarin geen partiële versnijding meer voorzien is, en hiervoor dus ook geen omrekeningsfactor meer nodig is. Voor de procedure meldden de geïnteresseerde constructeurs 9 indelingstoestellen aan, waaronder 4 automatische en 5 niet-automatische en waaronder enkele reeds erkende en enkele nieuwe toestellen. De toestellen die niet meer deelnamen aan de proef ,verloren hun erkenning. Slachthuizen krijgen tijd tot 1 februari 2024 om volledig over te schakelen naar en operationeel te zijn met één van de 9 nieuwe of hernieuwde erkende indelingsmethoden. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij houdt toezicht op deze omschakeling en het correct gebruik ervan.

De nieuwe formules voor de berekening van het % mager vlees werden gevalideerd via een certificeringsproef o.b.v. een steekproef van 164 weerhouden karkassen met een representatieve verdeling van de huidige slachtpopulatie op basis van geslacht, spier- en spekdikte. De afgekoelde karkassen werden met een CT-scan opgemeten en ter verificatie en correctie van de CT-resultaten werden 17 van deze varkens volledig manueel versneden volgens de Europese dissectiemethode. Uit de versnijdingsproef kon worden afgeleid dat het aandeel mager vlees bepaald met de nieuwe formules zal dalen. Ook andere Europese lidstaten hebben reeds erkende formules o.b.v. de nieuwste Europese regels of plannen een versnijdingsproef in om dit te doen.

Voor meer details over het kader waarbinnen de erkenningen vernieuwd werden, de inhoud en uitwerking van de certificeringsproef, de erkende toestellen en een verklaring voor de daling van het aandeel mager vlees, verwijzen we graag door naar de website: https://lv.vlaanderen.be/dier/varkens/karkasclassificatie.

 


  Nieuwsflash
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
10e maand na elkaar veel regenLees meer
 
 
Aanhoudende en hevige regenval: HAK waarschuwt voor schaarsteLees meer
 
 
VLM roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomsten aan te vragen Lees meer
 
 
Sprinkhanen, krekels en zijderupsen: Singapore erkent 16 insectensoorten als voedsel Lees meer
 
 
Agrometeorologisch bericht Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
Uitgebreide procedure Raad voor Vergunningsbetwistingen: wijzigingsbesluit Lees meer
 
 
Beregenen met oppervlaktewater? Vergeet het onttrekkingsticket niet! Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Nieuwe functionaliteiten in de LV-AgriLens app Lees meer
 
 
Fors minder wintertarwe door de natte weersomstandighedenLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer