Waar zetten we op in?
Vanuit de bevoegdheden rond landbouw en visserij focussen we op de volgende krachtlijnen:
- Krachtlijn 1. Naar een Europees voedselbeleid.
Hierbij werken we rond voedselzekerheid en -soevereiniteit, de toekomstbestendigheid van deelsectoren en bedrijven, duurzaam beheerde visserij. We beogen een alomvattende aanpak van uitdagingen, over de grenzen van ketens, sectoren en disciplines heen, en willen ‘best practices’ delen, zoals de Vlaamse voedsel- en eiwitstrategie
- Krachtlijn 2. Verduurzaming van landbouw en visserij
Hier werken we zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak. We werken rond maatschappelijke erkenning (aandacht voor publieke (ecologische) diensten van landbouwers/vissers en voor de sociale functie van boerderijen), maar ook rond de boer-tot-bordstrategie (duurzame producten en systemen, sterke lokale voedselproductie en -afzet) en de overgang naar duurzame voedselproductie (met eerlijke verdeling van kosten/baten/risico’s in de hele keten). Er wordt ook gewerkt aan de vraagzijde, want veranderingen in consumptiepatronen hebben het grootste potentieel om milieu- en gezondheidswinsten te boeken. Tot slot leggen we ook de thema’s beschikbaarheid/toegang tot landbouwgrond en kapitaal en de instroom van jonge landbouwers en vissers/reders op tafel.
Hierbij werken we rond datagedreven en innovatieve bedrijfsvoering, hoe we op verschillende domeinen voordeel kunnen halen uit innovatie en circulair denken. We willen ‘best practices’ delen, ook op het vlak van digitalisering bij de overheid.
Een drukke agenda
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zit tijdens het Belgisch Europees voorzitterschap heel wat vergaderingen voor en is nauw betrokken bij een groot aantal andere overlegmomenten. Tijdens het Belgisch Europees voorzitterschap worden ook vele evenementen georganiseerd (op federaal niveau, op Vlaams niveau, door het Waals gewest …).
Meer weten? Neem dan een kijkje op onze website: EU-voorzitterschap 2024 | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be)
|