Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 jan 2024 14:15 

Vlaams Parlement keurt stikstofakkoord goed, ondanks kritiek van Raad van State


Het Vlaams Parlement heeft woensdag het stikstofakkoord goedgekeurd. Dat akkoord moet de te hoge stikstofuitstoot in Vlaanderen aan banden leggen, maar de kans is groot dat het decreet toch nog verscheurd zal worden. De BB had begin deze week al aangekondigd naar het Grondwettelijk Hof te stappen als de regering niet aan de slag zou gaan met het kritische advies van de Raad van State.

Volgens de meerderheidspartijen ging het om het “hoogst haalbare” decreet. Voor strengere regels is er geen democratische meerderheid, klonk het. Het decreet werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd, maar bij CD&V onthield Tinne Rombouts zich. Bart Dochy van CD&V bleef afwezig bij de stemming, net als Bart Van Hulle van Open VLD. Beiden toonden zich in het verleden kritisch voor het decreet.

Ook de Raad van State was maandag nog zeer streng voor het akkoord en leek een aantal fundamentele bouwstenen van het bereikte akkoord juridisch op losse schroeven te zetten.

Zo gaf de Raad van State kritische opmerkingen over het gebruik van de impactscore, die uitdrukt wat de bijdrage is van een project op de hoeveelheid stikstof die een natuurgebied aankan. De Raad was ook opnieuw streng voor de aanpak met drempelwaarden. Die drempels - verschillend voor industrie en landbouw - bepalen of een bedrijf of landbouwer kan vrijgesteld worden van een grondig milieuonderzoek of niet.

Tot 2030?

Maar opnieuw naar de tekentafel trekken, was volgens de meerderheidspartijen geen optie. “Als we zouden terugkeren naar een wit blad, zouden we een nieuwe methode moeten verzinnen, een nieuwe MER-studie moeten laten uitvoeren”, zei Steven Coenegrachts van Open VLD. “En niemand garandeert dat het volgende parlement daar dan wel een akkoord over zou vinden. Dat is drie tot vijf jaar stilstand, een periode waarin elke ondernemer een passende beoordeling zou moeten laten uitvoeren.”

Het resultaat is dus een decreet dat geldt tot 2030. “Daarna wacht opnieuw de tekentafel”, zei Coenegrachts. Het idee is dat de volgende meerderheid een nieuw systeem uitwerkt, niet langer op basis van depositie, maar op basis van emissie.

“Maar dat betekent dus dat landbouwers maar zekerheid hebben tot 2030, daarna zien we wel”, zei Mieke Schauvliege van Groen. “Jullie bieden een rechtszekerheid van enkele jaren aan de bedrijven. Eigenlijk zou er een kader moeten liggen tot 2050, enkel dan kan je echte rechtszekerheid bieden voor alle ondernemers in Vlaanderen.” De voorliggende tekst is volgens haar niets anders dan een nooddecreet om de kiezers te paaien.

“De indieners beweren dat ze hiermee een vergunningenstop hebben vermeden”, besloot Bruno Tobback van Vooruit. “Maar daarmee vertellen ze maar de helft van het verhaal natuurlijk. Wat ze echt hebben vermeden is een vergunningenstop voor de verkiezingen, want zodra er een vernietiging zal zijn uitgesproken, is die vergunningenstop er per direct opnieuw.”

“Opluchting”

Niet iedereen is kritisch. Werkgeversorganisatie VOKA spreekt van een “immense opluchting” nu het Vlaams Parlement het licht op groen heeft gezet voor het stikstofdecreet. “Investeerders en ondernemers hebben weer zicht op voorspelbaarheid en een voldoende mate van rechtszekerheid. Deze juridische oplossing voor het stikstofprobleem zal geen schoonheidsprijs winnen. Maar het is vandaag het hoogst haalbare”, stelt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens in een persbericht.

Volgens Maertens zou elke alternatief de Vlaamse economie “met een onoverzienbare schade opzadelen”. Door de goedkeuring is er weer zicht op een voorspelbaar vergunningenkader, klinkt het.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer