Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 feb 2024 10:50 

Europese landbouwers vragen strengere beperking van invoer uit Oekraïne


Zes Europese landbouworganisaties vinden dat het voorstel van de Europese Commissie om de tariefvrije invoer van Oekraïense producten te beperken, niet ver genoeg gaat. Het brengt de “leefbaarheid” van de sector in gevaar, zeggen ze. De organisaties dreigen met nieuwe acties als de maatregelen niet veel strenger worden.

De Europese Commissie stelde eind januari voor om de opschorting van de importtarieven en -quota voor producten uit Oekraïne met één jaar verlengen vanaf juni. Maar dat zou gepaard gaan met maatregelen om problemen op nationale markten te vermijden. Zo is er sprake van mogelijke “snelle corrigerende maatregelen” bij marktverstoringen, en er zou een rem komen op de invoer van gevogelte, eieren en suiker, waarbij er boven een bepaald plafond opnieuw importtarieven zouden worden toegepast.

Het voorstel wordt momenteel onderzocht door de lidstaten en de Europarlementsleden. Maar de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca en vijf Europese sectororganisaties (bieten, eieren, gevogelte ...) zijn alvast niet overtuigd. “Als de voorgestelde tekst niet gewijzigd wordt, komt de economische leefbaarheid van de Europese sectoren van gevogelte, eieren, suiker, granen en honing in gevaar”, zeggen ze in een gezamenlijk persbericht.

Volgens hen is het voorgestelde plafond voor gevogelte, eieren en suiker zo hoog, dat het op het niveau ligt van volumes die de huidige crisis “net veroorzaakt hebben”. Ze betreuren ook dat er “geen enkele (automatische) beperking in het voorstel staat voor graan en honing, ondanks de omvangrijke Oekraïense productiecapaciteit” in die sectoren.

De organisaties hebben het gevoel dat de lidstaten en het Europees Parlement niet van plan zijn om veel te wijzigen aan de tekst. Ze waarschuwen dat er dan vermoedelijk nieuwe betogingen zullen komen, of “unilaterale embargo’s” in aan Oekraïne grenzende landen.

De als oneerlijk beschouwde concurrentie van uit Oekraïne ingevoerde producten is een van de klachten van het boerenprotest dat de voorbije weken in heel Europa is gevoerd. Volgens de organisaties dreigen duizenden landbouwbedrijven failliet te gaan in landen als Roemenië, Bulgarije, Polen, Hongarije en Slovakije. Het probleem breidt uit naar “Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk ...”, klinkt het nog, “waar de producenten van graan, gevogelte en suiker toenemend onder druk komen te staan” door uitgevoerde producten die “niet voldoen aan onze milieunormen en sociale normen” en “de prijzen omlaag duwen”.

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer