Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 mrt 2024 18:02 

Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april


De verzamelaanvraag 2024 is beschikbaar op het e-loket Landbouw en Zeevisserij voor het indienen van de jaarlijkse perceelsaangifte. U heeft hiervoor de tijd tot en met dinsdag 30 april. In de verzamelaanvraag geeft u als land- of tuinbouwer het gebruik op van uw percelen en vraagt u steun aan voor de verschillende steunmaatregelen, ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen, enz.

 

Wil u graag weten welke nieuwigheden de verzamelaanvraag 2024 bevat? Neem dan zeker een kijkje in de toelichting en de bijhorende presentaties op de website of volg onze webinar op 14 of 28 maart!

Verzamelaanvraag en betalingsrechten

Als land- of tuinbouwer met percelen of bedrijfsexploitatie in het Vlaams Gewest of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunt u de verzamelaanvraag 2024 indienen tot en met dinsdag 30 april. De uiterste wijzigingsdatum is vrijdag 31 mei. De ecoregeling 'voorjaarsbraak met late inzaai mais' dient u uiterlijk op 30 april aan te vragen. 

Uw aantal beschikbare betalingsrechten en hun waarde vindt u op het e-loket onder de tegel ‘Betalingsrechten’. Daar kan u ook overdrachten van betalingsrechten indienen. Overdrachten van toepassing op campagne 2024 moet u ten laatste op 31 mei indienen.  

Steun via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)

Areaal- en diergebonden steun (met uitzondering van de maatregel ‘Behoud van lokale veerassen’ en VLM-beheerovereenkomsten) wordt toegekend aan actieve landbouwers in het kader van het GLB. Of u voldoet aan de voorwaarden van actieve landbouwer die u kunt nakijken in de infofiche actieve landbouwer.

Naast de basisinkomenssteun en steun voor jonge landbouwers kunnen landbouwers dit jaar opnieuw een aanvullende herverdelende inkomenssteun aanvragen. Voor een aantal ecoregelingen werd het steunbedrag verhoogd, bijvoorbeeld voor de ecoregeling voedermanagement. Ook het toepassingsgebied van een aantal maatregelen werd uitgebreid. Zo is de ecoregeling niet-kerende bodemwerking ook mogelijk op percelen met verwaarloosbare erosiegevoeligheid en is er steun voor bufferstroken graskruiden en bloemenmengsel langs blijvende teelten.

Voor conditionaliteit zijn de belangrijkste aandachtspunten in 2024:

  • De norm gewasrotatie moet u op bedrijfsniveau naleven. U moet in 2024 op 1/3 van het in aanmerking komend bouwland een andere hoofdteelt aangeven, tenzij u een nateelt heeft ingezaaid.
  • Ook het areaal niet-productieve-elementen moet worden ingevuld. In 2024 kan u dit uitzonderlijk ook doen door op 4% van het bouwland niet-productieve elementen (zoals kleine landschapselementen of braak) aan te leggen, door vanggewassen in te zaaien waarvan de oppervlakte volledig meegeteld wordt (dus met een wegingsfactor 1) of door een combinatie van deze beide opties. 

U vindt de uitgebreide informatie hierover in de fiche ‘Bedrijfsvoering’ – ‘Conditionaliteit 2023-2027’ op onze website.

Begeleiding bij gebruik van het e-loket, tijdens de kantooruren

Nuttige informatie voor het invullen van de verzamelaanvraag staat onder de ‘hulp nodig’-knop van het e-loket.
 
Voor bijkomende vragen of eventuele problemen bij het invullen van de verzamelaanvraag, kunt u contact met ons opnemen via het centraal nummer 02 214 48 48. Onze experten bekijken dan samen met u uw vraag. Hou er rekening mee dat onze experten enkel tijdens de kantooruren bereikbaar zijn.

 


  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer