Sinds oktober is in Ukkel bijna 700 liter regen gevallen, een pak meer dan de gemiddelde 478 liter in die periode. “Dat er nu al zeven maanden op rij meer regen is gevallen dan normaal, heeft een enorme impact op de landbouw”, zegt Thijs Vanden Nest, landbouwexpert van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). “Omdat het vorig najaar zo nat was, zijn gewassen als aardappelen op veel percelen gewoon blijven staan en dus gerot in de grond. Door de regen konden de boeren er met hun tractoren niet bij. Wie het toch riskeerde, zat al gauw met diepe voren in de velden. Daarin bleef het water staan, waardoor de grond niet of trager droogde.”
Aardappelen worden normaal gezien tussen 10 april en 15 mei gepoot. “Vandaag is nog maar de helft van het voorziene areaal geplant”, zegt Sofie Scherpereel, landbouwdeskundige van ATP Consulting. Idem dito voor ajuinen, waar het “nu écht alle hens aan dek is, want na dit weekend is het te laat. Voor spinazie zitten we ongeveer aan de helft; daar kan nog wel wat bijkomen, maar het is toch al vrij laat. Met wat geluk en noeste arbeid kan tegen maandag 80 à 85 procent van de suikerbieten uitgezaaid zijn. Maar de friet- en bewaaraardappelen, da’s een groot probleem: daar moet het planten eigenlijk nog beginnen.”
“Voor de impact op de marktprijzen moeten we eerst weten hoeveel er van wat in de grond is geraakt en afwachten hoe het groeiseizoen verloopt”
Sofie Scherpereel,
Landbouwdeskundige
Voor bloemkool en spruiten moet ook alles nog starten, waardoor andere teelten zoals erwten en boontjes zullen opschuiven. Het wintervlas is voor 60 procent kapot door de vorst en er is ook veel minder wintertarwe door de aanhoudende regenval. En de zomervarianten hadden al lang ingezaaid moeten zijn. “Aangezien zomervlas maar 100 groeidagen kent, zal het geplande areaal niet helemaal uitgezaaid kunnen worden”, voorspelt Sofie Scherpereel. “Ook gerst en zomertarwe moesten al ingezaaid zijn.”
Ook de fruittelers delen in de klappen. “Drie weken geleden heeft het vijf dagen na elkaar gehageld, gevolgd door een kletsnatte en gure week. Hierdoor is een bacterie in de wondjes van de hagelinslagen gekomen. Gevolg; de vruchten kleuren zwart en vallen massaal af”, zegt Sofie Scherpereel. “Ik raam het verlies op de getroffen percelen momenteel op liefst 85 procent.”
Bang afwachten
Vanden Nest: “Het was de voorbije dagen dan al wat droger, de achterstand is dermate groot dat je die nog onmogelijk ingelopen krijgt. En dan zit je nog met het probleem dat laattijdig zaaien vaak ook gepaard gaat met een verlies aan opbrengst én kwaliteit.”
Of dat slecht nieuws betekent voor het inkomen van de boeren en de portemonnee van de consument, is nog niet te zeggen. “Voor de impact op de marktprijzen moeten we eerst weten hoeveel er van wat in de grond is geraakt en afwachten hoe het groeiseizoen verloopt”, zegt Sofie Scherpereel.
Voor de sector is het hoe dan ook bang afwachten: volgens de weervoorspellers komt er volgende week alweer een nieuwe regenperiode aan. “De komende 14 dagen worden cruciaal”, besluit Thijs Vanden Nest. “Als het opnieuw volop begint te regenen, dreigt nog eens twee à drie weken vertraging. Maar valt het beter mee dan voorspeld, dan zal menig landbouwer een gat in de lucht springen.”