Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 14 jun 2024 09:35 

Radio Inagro: “Water wordt even kostbaar of kostbaarder dan meststoffen”


Radio Inagro, de nieuwe podcast van Inagro en de provincie West-Vlaanderen, brengt uiteenlopende inspirerende verhalen over de uitdagingen en oplossingen van de land- en tuinbouwer op vandaag en morgen. In de podcast komen land- en tuinbouwers zelf aan het woord en vertellen ze hun ervaringen in de zoektocht naar duurzame en rendabele landbouwtechnieken. Experten van Inagro delen hun kennis over actuele onderwerpen. In een eerste reeks met drie afleveringen nemen we je mee doorheen het uitdagende waterparcours dat de landbouwsector kent. Aflevering één gaat dieper in op waterbronnen.

Aflevering 1: waterbronnen

Water is een onmisbare grondstof voor land- en tuinbouwers. Maar hoeveel water heb je precies nodig, en welke (alternatieve) waterbron past het best bij je bedrijf? Varkenshouder Bram, melkveehouder Dirk en groenteteler Tine vertellen in Radio Inagro over hun ervaringen met watervoorziening en welke keuzes zij maakten

Per landbouwbedrijf moet de puzzel gemaakt worden 

Varkenshouder Bram maakt gebruik van twee dieptedrainages op zijn bedrijf. Die dieptedrainages bieden heel kwalitatief water voor de dieren. “Daarnaast heb ik als noodoplossing ook nog een diepe boorput. Dat is nodig want wij hebben geen aansluiting op stadswater. Aanvullend vang ik nog zoveel mogelijk regenwater op”, vertelt Bram. Voldoende eigen water voorzien is dan ook essentieel in de landbouw. 

Om te weten welke bron je het beste kiest kan watermakelaar Dries Mergaert helpen met het leggen van de puzzel. Want per bedrijf wordt de situatie opnieuw bekeken. "Per bedrijf bekijken we de mogelijkheden en analyseren we de kosten en baten", vertelt Dries. 

varken drinkt

Elke boer zou een spaarvolume en buffervolume moeten voorzien.

In tegenstelling tot Bram had landbouwster Tine de voorbije droge zomers niet voldoende water voor de 14 hectare land waar onder andere de mais moest groeien. Daarom beslisten ze om een waterput aan te leggen. “Elke landbouwer zou zich bewust moeten zijn om voldoende waterbronnen te voorzien. Zo zou elke boer een spaarvolume én een buffervolume moeten voorzien”, benadrukt Tine. 

Groentekweker Matthias bevestigt dat er veel water nodig is. “Water is niet alleen nodig om de teelt te doen opkomen, maar ook om het gewas in leven te houden. Elke 10 dagen zouden we aan onze teelt water moeten geven. Een goeie waterbron en -opslag is dus noodzakelijk.” 

Afbeelding van een open waterput

Heb je water te kort op jouw bedrijf? Denk dan na over nieuwe waterbronnen zoals de dieptedrainage bij Bram of de waterput bij Tine.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende waterbronnen.

Veel bedrijven zullen zich moeten wapenen tegen de veranderende toekomst.

Watermakelaar Dries geeft nog een belangrijk advies voor alle landbouwers. “Oppervlaktewater is tot op vandaag een ideale waterbron voor irrigatie, maar we zien dat captatieverboden de laatste jaren steeds sneller in voege treden, waardoor dat water niet meer bruikbaar is. De tendens is dat er strenger en meer gekeken zal worden naar het capteren van water. Het zou dus geen goeie ingesteldheid zijn om er zomaar van uit te gaan dat die waterbron binnen 10 jaar nog beschikbaar zal zijn."

Het is beter om een eigen watervoorraad te hebben om zeker te zijn van het volume water.

Beluister nu de podcast

De eerste podcastreeks met als thema ‘water’ is nu te beluisteren via radio.inagro.be of via Spotify. Eén aflevering duurt een halfuurtje en kan je makkelijk afspelen tijdens het werk in de stal of op de tractor.

radio.inagro.be Spotify      


  Nieuwsflash
 
Duijndam Machines maakt tweedehands machines populair Lees meer
 
 
Aardappelindustrie: recordwinsten voor de industrie, peanuts voor de boerenLees meer
 
 
Denemarken introduceert als eerste land ter wereld koolstoftaks voor landbouwers Lees meer
 
 
Lager nitraatresidu in de bodem in 2023 Lees meer
 
 
Favoriete BBQ-vlees van de Belg is … worst Lees meer
 
 
Steun voor investeringsprojecten voor duurzame verwerking en afzet van landbouwproducten Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Vereenvoudigingen GLB nav de boerenprotestenLees meer
 
 
Voortaan kan de ene persoon fiscale handelingen uitvoeren voor een andere persoonLees meer
 
 
Ramp 'Overstromingen 5-22/11/2023': indienen dossier tot 31/7Lees meer
 
 
Aardappelziekte bijzonder agressiefLees meer
 
 
Droogte - Schadedossiers (update april 2024)Lees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer